Rusiyalı kardioloq Eteri Kolesnik məhsulların tərkibində olan “gizli” duzdan danışıb.

Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssis “Veçernaya Moskva” nəşrinə müsahibəsində bildirib ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının tövsiyə etdiyi gündəlik duz qəbulu gündə təxminən 5 qramdır.

Amma araşdırmalar göstərir ki, insan gündə orta hesabla 11 q duz qəbul edir.

Təbii olaraq qidada təxminən 4-5% və ya 0,5 q duz var: təzə tərəvəz və meyvələr, ət, süd və fermentləşdirilmiş süd məhsulları, yumurta, balıq, göbələk.

Yemək zamanı və ya yemək zamanı daha 13-15% və ya 1,4 q duz əlavə edilir.

Qalan 80% (7,6 q) çörək, peçenye, konservləşdirilmiş balıq və ya ət, tərəvəz preparatları, pendir, səhər yeməyi taxılları, kolbasa, çips və digər emal edilmiş qidalarda olan "gizli" duzdur.

Kardioloq həddindən artıq duz istehlakının ürək-damar xəstəliklərinin sayının artmasına səbəb olduğuna diqqət çəkib.

Duz qəbulunun məhdudlaşdırılması, əksinə, qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir, buna görə də hipertansiyonlu xəstələr üçün xüsusilə vacibdir.

Nurlan