Qırmızı balıq çox sağlam bir məhsul hesab olunur. Bu ifadə duzlu qırmızı balıqlara aiddirmi? Onun orqanizmə hansı faydaları ola bilər və kimlər ondan istifadə etməkdən çəkinməlidir. Foodinfo.az xəbər verir ki, tibb elmləri namizədi, dietoloq və qastroenteroloq, klinik farmakoloq Rustem Sadıqov bu barədə aif.ru saytına bildirib.
Qırmızı balıq, ilk növbədə, əzələlərin böyüməsi və inkişafı və yeni hüceyrələrin qurulması üçün bədənin ehtiyac duyduğu asan həzm olunan bir proteindir. Duzlu halda belə A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP vitaminləri və kalium, kalsium, maqnezium, fosfor, selen, sink, yod kimi minerallarla zəngindir.
Tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları ürək-damar xəstəlikləri, insult və artrit riskini azaltmağa kömək edir. Onlar həmçinin yaddaşı və ümumilikdə beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, depressiyanın inkişafının qarşısını alır.
Bununla belə, duzlu balıqları orta dərəcədə və diqqətlə yemək lazımdır, həftədə 100-150 qramdan çox olmamalıdır. Bu tövsiyəyə məhəl qoymursanız, ödem görünüşünü təhrik edə bilərsiniz. Bu, sağlam insanlar üçün təhlükəli deyil, lakin böyrək problemi, təzyiq artımı və ya qatılaşmış qanı olanlar məsləhətlərə məhəl qoymamalıdırlar. Əks təqdirdə, vəziyyət daha da mürəkkəbləşə bilər, hətta bir vuruşa səbəb ola bilər.
Faydalı keyfiyyətlərini qorumaq üçün balıqları özünüz duzlaya bilərsiniz və hətta lazımdır. Bundan əlavə, əmin olacaqsınız ki, balığın tərkibində duzdan başqa heç bir konservant yoxdur.