Son illərdə qida allergiyaları dünyada daha çox yayılmağa başlayıb. Foodinfo.az bildirir ki, bu, qidaların tərkibindəki bəzi maddələrə qarşı orqanizmin anormal reaksiyasıdır. Uşaqlarda bu problem daha çox müşahidə olunur və müxtəlif qidalar (məsələn, süd, fındıq, qoz, buğda, balıq) allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.

Son zamanlar qida allergiyalarının artmasının əsas səbəblərindən biri ətraf mühitin dəyişməsi və genetik faktorlarla əlaqələndirilir. Həmçinin, qida istehsalının intensivləşməsi və emal proseslərinin mürəkkəbləşməsi bəzi allergen maddələrin artmasına gətirib çıxarır.

Allergiyalar daha çox ətraf mühitin çirklənməsi, bağırsaq florasının pozulması və qidaların üzərindəki kimyəvi maddələrin təsiri ilə də əlaqələndirilir. Müasir həyat tərzi, o cümlədən genetik dəyişikliklər və qida maddələrinin manipulyasiyası, qida allergiyalarının daha da yayılmasına səbəb olub. Nəticə olaraq, qida allergiyalarının yayılması həm bioloji, həm də ətraf mühit faktorları ilə izah edilir və bu, qida istehsalının təbii şəraitdə həyata keçirilməsinin vacibliyini göstərir.