Dənli bitkilər və yavaş həzm olunan karbohidratlar sağlam həyat tərzi üçün vacibdir. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq və endokrinoloq Darya Dibrova “İzvestiya” qəzetinə verdiyi açıqlamada əsas karbohidratların hansı məhsullarda olduğunu açıqlayıb.
Dibrova bildirib ki, sağlam və qlütenə qarşı həssaslığı olmayan insanlar üçün əsas karbohidratlar yavaş həzm olunan karbohidratlardır. Bu kateqoriyaya demək olar ki, bütün dənli bitkilər daxildir: xüsusilə qarabaşaq, uzun müddət bişmiş yulaf, qəhvəyi düyü, kinoa, bulqur, arpa və darı.
Onun sözlərinə görə, daha az üstünlük veriləsi karbohidratlar isə manna yarması, tez bişən yulaf və ağ düyüdür.
Eyni zamanda, “Nebolit” klinikalar şəbəkəsinin qastroenteroloqu Olqa İsaeva “Gazeta.ru”ya açıqlamasında bildirib ki, tez-tez ürək yanması problemi yaşayan insanlar üçün turş alma, sıx klyukva şirələri və kompotlardan uzaq durmaq daha yaxşıdır.
İsaeva əlavə edib ki, qış mövsümü ilə sıx bağlı olan sitrus meyvələri – portağal, mandarin, limon – adətən C vitamini ilə zəngin olduğu üçün immuniteti dəstəkləmək məqsədilə istifadə olunur. Lakin bu meyvələr mədədə turşuluğu artırır və ürək yanmasını təşviq edə bilər.






