Bir çox insan yuxudan oyandıqdan sonra qəhvə içmək vərdişini inkişaf etdirib. Lakin həkimlər bu yanaşmanı bəyənmir və səhər qəhvəsinin orqanizmin fəaliyyətinə zərər verə biləcəyinə inanırlar.

Foodinfo.az bildirir ki, səhər saatlarında bir insanda kortizolun təbii artımı var. Bu, sizi məhsuldar günə hazırlamağa kömək edir. Tipik olaraq, pik kortizol istehsalı oyandıqdan 30-45 dəqiqə sonra baş verir. Sonra onun səviyyəsi azalmağa başlayır, buna görə səhər yeməyi və nahar arasında, günortaya yaxın qəhvə içmək daha yaxşıdır. Sonra canlandırıcı təsirə zəmanət verilir.

Kardioloq Vladimir Beketov qeyd edib ki, sinir sisteminə faydaları baxımından səhər qəhvəsi də faydasız və bəzən zərərli olur. “Axı, kofeinin nə olduğu sinir və ürək-damar sistemləri üçün stimulyatordur. Biz onu təmiz formada xəstəxanalarda iynə şəklində istifadə edirik. Səhər isə sinir sistemimiz dincəlir, ürəyimiz bərabər döyünür, hər şey qaydasındadır. Ancaq bir fincan qəhvə ilə özümüzü həvəsləndiririk və yola düşürük! Baş verən odur ki, resurslar daha tez tükənir. Baxmayaraq ki, onlar günün ortasına qədər stimullaşdırmadan işləyə bilirdilər”, - deyə həkim vurğulayıb.

Həkimlər gündə maksimum üç stəkan espresso, yəni 60 ml-dən çox güclü qəhvə içməyi məsləhət görürlər. Espresso deyilsə, o zaman gündə iki latte və iki kapuçino içə bilərsiniz.