Pəhrizdə şəkərin çox olması təhlükəli xəstəliklərin inkişaf riskini artırır.

Şəkər bədənimiz üçün əsas enerji mənbələrindən biridir. Bununla belə, həddindən artıq şəkər istehlakı artıq çəki və metabolik xəstəliklərin inkişafı kimi sağlamlıq üçün mənfi nəticələrə səbəb ola bilər.

Şəkər istehlak etdikdə qlükoza və fruktoza parçalanır. Qlükoza hüceyrələr üçün əsas enerji mənbəyidir, fruktoza isə qaraciyərdə metabolizə olunur. Lakin orqanizm tələb olunandan çox şəkər qəbul edərsə, artıqlığı piyə çevrilir və bədəndə toplanır.

Tədqiqatlar göstərir ki, həddindən artıq şəkər istehlakı piylənməyə səbəb ola bilər. Şəkər və artıq çəki arasında əlaqə yalnız onun yüksək kalorili olması ilə deyil, həm də aclığa səbəb olmaq və qida qəbulunu artırmaq qabiliyyəti ilə bağlıdır.

Bundan əlavə, şəkər bədəndəki metabolik proseslərə mənfi təsir göstərə bilər. Həddindən artıq şəkər istehlakı insulin müqavimətinə səbəb ola bilər ki, bu da bədənin hüceyrələrinin insulinin təsirinə daha az həssas olmasıdır.

Ancaq qeyd etmək lazımdır ki, bütün şəkər növləri bədənə eyni təsir göstərmir. Meyvə və tərəvəzlərdə olan təbii şəkərlər ümumi sağlamlığı yaxşılaşdıran faydalı qidalarla müşayiət olunur.

Şəkərdən xilas olmaq üçün əlavə şəkərlə zəngin qidaların qəbulunu məhdudlaşdırmalısınız. Şirniyyat və qazlı içkiləri təzə meyvə, qoz-fındıq və ya şəkərsiz qatıq kimi daha sağlam alternativlərlə əvəz etmək də faydalıdır.

Pəhrizdəki dəyişikliklərlə yanaşı, fiziki fəaliyyət çəki nəzarətində və ümumi sağlamlıqda mühüm rol oynayır. Daimi məşq maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa və artıq kaloriləri yandırmağa kömək edəcəkdir.

Nəticə etibarı ilə şəkərdən yaxşılaşmaq sağlam pəhriz, əlavə şəkərlərin orta istehlakı və aktiv həyat tərzi ilə mümkündür. Tarazlığı qorumaq və şəkər qəbulunu idarə etməklə siz sağlam çəkiyə və bütövlükdə yaxşı formaya nail ola və saxlaya bilərsiniz.