Soğan təbii bir qida olaraq, sağlamlıq üçün çox faydalıdır. Hər gün soğan istehlak edərək sağlamlığınızı yaxşılaşdıra və bir çox xəstəliklər riskini azalda bilərsiniz.

Foodinfo.az xəbər verir ki, soğan min illərdir ki, həm qida, həm də dərman kimi istifadə edilən bir tərəvəzdir. Soğan mətbəxin əsas tərkib hissəsi olmaqla yanaşı, sağlamlıq üçün bir çox faydaları ilə də tanınır. Bu faydaları aşağıdakı kimi təsnif etmək olar:

1. Soğan aşağı kalorili olmaqla yanaşı, bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Onun tərkibində C vitamini, B6 vitamini, folat və kalium kimi qida maddələri var. C vitamini immun sistemini gücləndirir və dəri sağlamlığını dəstəkləyir. B6 vitamini isə sinir sistemi funksiyalarını tənzimləməyə kömək edir.

2. O, flavonoidlər və kükürd birləşmələri kimi güclü antioksidantlarla zəngindir. Quercetin adlı flavonoid, xərçəng, ürək xəstəlikləri və şəkərli diabet kimi xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Antioksidantlar isə hüceyrələri sərbəst radikalların zərərindən qoruyaraq ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.

3. Soğan qan təzyiqini tənzimləməyə və pis xolesterolu (LDL) azaltmağa kömək edən kükürd birləşmələrinə malikdir. Həmçinin, soğanın iltihabəleyhinə xüsusiyyətləri ürək-damar xəstəliklərinin riskini azaldır. Quercetin damarların genişlənməsini təmin edərək qan dövranını yaxşılaşdırır.

4. Bakteriyalar və göbələklərlə mübarizə aparmağa kömək edən təbii antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Bu xüsusiyyətlər, xüsusən də mədə-bağırsaq infeksiyalarına qarşı effektivdir. Soğanların tərkibində olan kükürd birləşmələri bəzi bakteriyaların böyüməsini maneə törədir.

5. Bu tərəvəz prebiyotik liflər ehtiva edir ki, bu da həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir. Prebiyotiklər faydalı bağırsaq bakteriyalarının böyüməsini təşviq edərək həzm sisteminin balansını təmin edir. Həmçinin, soğan həzm fermentlərinin istehsalını artıraraq qidanın daha yaxşı həzminə kömək edir.

6. Soğanın tərkibində olan fitokimyəvi maddələr və antioksidantlar bədəndəki iltihabları azaltmağa kömək edir. Bu xüsusiyyətlər artrit və digər iltihablı xəstəliklərin simptomlarını yüngülləşdirməyə yardımçı olur.