Baharın gəlişi ilə, uzun qonaqpərvər bayramlar arxada qaldıqda, bir çoxları yay üçün forma almaq üçün pəhrizlərini məhdudlaşdırmağa qərar verirlər. Foodinfo.az xəbər verir ki, Rospotrebnadzor məsləhət görür ki, yazda, həqiqətən, pəhrizinizi nəzərdən keçirməlisiniz, lakin pəhrizin lehinə deyil.

Yazda bədən ciddi hipovitaminozla qarşılaşır, yəni vitamin və digər qida maddələrinin çatışmazlığı. Buna görə də, bu dövrdə müxtəlif və balanslı bir pəhriz yeməlisiniz, məhdudlaşdırıcı bir pəhrizdə olsanız bunu etmək çox çətindir.

Həmçinin, Rospotrebnadzor yazda vegetarianlığa yapışmağı tövsiyə etmir. Qiymətli maddələri doldurmaq üçün həftədə ən azı üç-dörd dəfə ət və heyvan məhsulları yemək lazımdır. Tam zülallara əlavə olaraq, onların tərkibində həzm şirələrinin ayrılmasına səbəb olan yağlar və sözdə ekstraktiv maddələr var, bunun sayəsində qida daha yaxşı sorulur və maddələr mübadiləsi normallaşır.

Ən vacib mikroelementlər arasında kalsium, dəmir, yod, maqnezium və sink var, Rospotrebnadzor qeyd edir. Kalsium süd məhsulları, əncir və digər qurudulmuş meyvələrdə olur. Ət, lobya, qarabaşaq yarması, qaraciyər, yumurta sarısı, quru meyvələr və şokolad dəmirlə zəngindir. Yodu dəniz məhsulları və yodlaşdırılmış duzdan əldə etmək olar. Maqnezium bədənə banan, kəpəkli məhsullar, kartof, kakao və quş əti istehlakı ilə daxil olur. Sink balıq, xurma, pendir, mal əti və donuz ətində olur.

Yaz aylarında qəhvə və spirt istehlakını məhdudlaşdırmaq və çoxlu meyvə içkiləri, dondurulmuş giləmeyvə və meyvələrdən hazırlanmış kompotlar, həmçinin yaşıl çay içmək tövsiyə olunur.