50 yaşdan yuxarı insanlar üçün şam yeməyi yüngül və zülallardan ibarət olmalıdır: tərəvəzlə balıq və ya hinduşka bişirmək olar. Eyni zamanda, son yemək yatmazdan ən azı üç və ya dörd saat əvvəl olmalıdır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Ylena Solomatina xəbərdarlıq edib.

"Şam yeməyi yüngül zülallardan ibarət olmalıdır. Əgər insan axşam mal əti və ya donuz əti yeyərsə, ətin gec həzm olunacaq, orqanizm normal yata bilməyəcək, çünki həzm prosesi gecə boyu davam edəcək", - deyə o bildirib.

Bundan əlavə, gecə bədən orqanizmin "təmirinə" cavabdeh olan somatotropik hormon istehsal edir, bu "iş" üçün materialı isə məhz yüngül zülallar verəcək. Xüsusilə, həkim kəsmikli piroq və ya oladi, tərəvəz salatı ilə yağsız balıq və ya hinduşka, həmçinin omlet və ya humus (noxud püresi) kimi yeməklərə diqqət yetirməyi məsləhət görüb.

Karbohidratlar haqqında danışan diyetoloq xatırladıb ki, onlar insana ilk növbədə səhərlər lazımdır, çünki gün boyu insana gümrahlıq və enerji verir, lakin bəzən karbohidratlar axşamlar da yeyilə bilər. Məsələn, şam yeməyinə dəniz məhsulları ilə qəhvəyi düyü hazırlamaq olar.