İnsan yaşlandıqca, qida və davranışda daha çox məhdudiyyətlər görünür. Sağlamlıq və gözlənilən ömür bundan asılıdır. Ən çətini adi və sevdiyiniz yeməklərdən imtina etməkdir. Axı, bədən altıncı onillikdə bunların hamısını asanlıqla həzm edə bilmir.
Burada 50 yaşdan yuxarı insanlar üçün xüsusilə zərərli ola biləcək qidaların qısa siyahısı verilmişdir.
Belə məhsullardan biri şəkərdir. Bu ləzzət artırıcının həddindən artıq istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına, piylənməyə və diabet riskinin artmasına səbəb ola bilər.
Digər təhlükəli məhsul qırmızı ətdir. Böyük miqdarda qırmızı ət və ya ümumiyyətlə ət yemək, kolon xərçəngi riskini artıra bilər və ürək problemlərinə səbəb ola biləcək yüksək qan xolesterol səviyyəsinə səbəb ola bilər.
Duz qəbulunu məhdudlaşdırmağa da dəyər. Bədəndə duzun miqdarının artması qan təzyiqinin artmasına və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər.
Fast food 50 yaşdan yuxarı insanların sağlamlığına da mənfi təsir göstərə bilər. Onlar tez-tez doymuş yağ, trans yağ və şəkərdə yüksəkdir, bu da piylənməyə, ürək xəstəliyinə və diabetə səbəb ola bilər.
Alkoqol bütün yaş qrupları üçün zərərlidir, lakin 50 yaşdan yuxarı insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Həddindən artıq spirt istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artırır, həmçinin qaraciyəri zədələyir və böyrək funksiyasını pisləşdirir.
50 yaşdan yuxarı insanlar üçün marqarin kimi sənaye yağları və trans yağlı qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Onlar qanda "pis" xolesterinin səviyyəsini artırır, bu da ateroskleroz və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər.
Nəhayət, ağ un və şirniyyat kimi sürətli karbohidratlar da 50 yaşdan yuxarı insanların sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. Onlar qan şəkərinin səviyyəsini sürətlə artırır və diabet, çəki problemi və ürək-damar sağlamlığına səbəb ola bilər.