Balqabaq çox zəngin mineral tərkibə malik bitkidir. Foodinfo.az-ın məlumatına görə, tərkibində C, E, PP, K, B qrupu vitaminləri, mineral və mikroelementlər (dəmir, mis, kalium, ftor, sink, kalsium), fruktoza, pektin maddələri var. Belə zəngin tərkib balqabağı insanın müxtəlif orqan və sistemləri üçün xeyirlidir. Həzm sistemini yaxşılaşdırır, qaraciyər, öd kisəsini təmizləyir. Bu bitki qaraciyər sirrozu və iltihabları zamanı müalicəvi vasitə kimi istifadə olunur. Balqabaq və balqabaq şirəsi sinir və ürək-damar sisteminə müsbət təsir edir, qan damarlarını təmizləyir və möhkəmləndirir, nevroz və yuxusuzluqla mübarizə edir. Orqanizmi ödəmlərdən azad edir, böyrəklərin funksiyasını yaxşılaşdırır. Pektin maddələri ilə zəngin olan balqabaq, orqanizmi toksinlərdən və digər ziyanlı maddələrdən təmizləyir, artıq xolesterini orqanizmdən çıxardır. Sellülozla zəngin olan bitki qəbizlik zamanı yaxşı kömək edir, arıqlamaq məqsədi ilə tutulan pəhrizlərdə uğurla istifadə oluna bilər. Tərkibi karotinlə zəngin olduğu üçün görməsində pozulmalar olan insanlara və xüsusilə uşaqlara çox faydalıdır. Anemiyadan (qanazlığı) əziyyət çəkən insanlar tərkibindəki dəmirə görə bu tərəvəzi öz menyusuna mütləq daxil etməlidir. Xüsusilə şirəsi öskürəklə mübarizə aparır, bronxları təmizləyir. Sinklə zəngin olan balqabağın tumları da çox faydalıdır. Balqabaq tumları antihelmint (qurdları öldürən) təsirinə malikdir. Bu xüsusilə uşaqlar üçün vacibdir. Hər gün uşağa 1 ovuc (uşaq ovucu) təmizlənmiş balqabaq tumları vermək olar. Müxtəlif dəri xəstəlikləri (psoriaz, ekzema), yanıqlar zamanı təzə balqabaq effektli müalicəvi vasitə kimi istifadə oluna bilər. Bunun üçün təzə balqabağın 1 tikəsini götürüb, qabığını soymaq, əzmək və zədələnmiş sahəyə qoymaq lazımdır.
Namiq Musayev