Kərəviz adətən arıqlamaq üçün pəhrizlərə daxil edilən aşağı kalorili tərəvəzlərdən biridir. Təbii ki, qidalanma baxımından vitamin və minerallarla zəngindir. Kərəviz istehlakı bədən iltihabına qarşı mübarizə aparmağa kömək edir, həmçinin həzmi və çəkiyə nəzarəti yaxşılaşdırmaqda rol oynayır.

Foodinfo.ax xəbər verir ki, kərəviz adətən arıqlamaq üçün pəhrizlərə daxil edilən az kalorili tərəvəzlərdəndir və qida baxımından vitamin və minerallarla zəngindir. Bu yazıda kərəviz yeməyin faydalarından bəhs edəcəyik.

Kərəviz adətən arıqlamaq üçün pəhrizlərə daxil edilən aşağı kalorili tərəvəzlərdən biridir. Təbii ki, qidalanma baxımından vitamin və minerallarla da zəngindir. Kərəviz istehlakı bədən iltihabına qarşı mübarizə aparmağa kömək edir, həmçinin həzmi və çəkiyə nəzarəti yaxşılaşdırmaqda rol oynayır.

Kərəviz müxtəlif yeməklərə əlavə etməklə yanaşı, salatlarda da istifadə edilə bilər. 

1. Antikoaqulyant qida

Kərəviz qanın laxtalanmasında mühüm rol oynayan zəngin K vitamini mənbəyidir. Bir fincan doğranmış kərəviz bu vitaminin gündəlik tələbatının 30%-ni təmin edə bilər.

2. Ürəyin qorunması

Kərəviz ürək-damar sağlamlığını qoruyan tərəvəzlər arasındadır. Bu təsir bol miqdarda kaliumun səbəb olacağı qan təzyiqinin tənzimlənməsi ilə əlaqədardır. Kərəviz yemək qanda xolesterinin səviyyəsini də aşağı salır, çünki onun lifləri xolesterinin bağırsaqlardan çıxarılmasında və xolesterinin qana daxil olmasının qarşısını almaqda təsirli olur.

3. Təbii antiinflamatuar

Kərəviz antioksidanları bədəndəki iltihabı azaltmaqda rol oynayır. Buna görə də, gut və artrit səbəb olan iltihabı yaxşılaşdırmaq üçün kərəvizin pəhrizə daxil edilməsi tövsiyə olunur. Bundan əlavə, kərəvizin tərkibindəki flavonoidlər əzələləri və birləşdirici toxumaları qoruyur və gücləndirir.

4. Həzm funksiyasını yaxşılaşdırın

Uzaq keçmişdən insanlar mədə turşuluğu ilə mübarizə aparmaq üçün kərəvdən istifadə edirdilər. Əslində, kərəviz həzm sisteminə bir çox təsir göstərir, o cümlədən bir çox lifin təsiri altında qəbizliyi yaxşılaşdırır.

Kərəviz yemək tüpürcək və həzm şirəsinin ifrazını stimullaşdırır və həzmi yavaş olan və ya iştahı olmayan insanlarda həzm funksiyasını asanlaşdırır. Həmçinin, kərəviz mədənin astarını gücləndirir və mədə xorasının qarşısını alır.

5. C vitamini və fol turşusu ilə zəngindir

Kərəviz C vitamininin ən yaxşı mənbələrindən biridir. Bu vitamin güclü antioksidant təsirə malikdir və dəmirin mənimsənilməsi də kollagenin sintezini asanlaşdırır və orqanizmin immun funksiyasını gücləndirir.

Kərəvizdə bol olan başqa bir vitamin B9 vitamini və ya fol turşusudur ki, hamiləliyin ilk üç ayında hamilə qadınlar üçün döldə nevroloji anormallıqların yaranmasının qarşısını almaq lazımdır.