Qəbizliyi olan insan hansı qidaların qəbizliyi yaratdığını, artırdığını və kəskinləşdirdiyini bilməlidir.
Həmin qidaların siyahısını təqdim edirik.
Bunlar əsasən yüngül, asan karbohidratlardır - yarımfabrikatlar, hazır qidalar, konserv məhsullarıdır.
Çox miqdarda, yüksək zülal tərkibli qidalar da bağırsaqlarda çox qalır, uzun saata həzm olunur.
-Qoz, fındıq, badam, araxis
-Paxlalılar - noxud, lobya, soya
-Mərci, düyü, mannı
-Yumurta suda bişmiş
-qoyun, donuz, mal, keçi əti
-Bəzi balıq növləri
-Marqarin yağı
-Süd məhsulları - laktazo mənimsənilməsi pis olan insanlar südü menyudan çıxarmalıdır. Xüsusən uşaq və yeniyetmələrdə əgər uzun müddətli qəbizlik olursa, mütləq birinci südü və süd məhsullarını menyudan çıxarıb nəticəyə baxın.
-Yaşıl rəngdə tərəvəzlər
-Yaşıl banan
-Nar, heyva, üzüm, bəzi kartof növləri
-Şirniyyat məhsulları, peçenyeler, SPORT peçenyesi
-Yumşaq sort makaron
-Kakao
-Tünd çay, qəhvə, qırmızı şərab
-Açıq odda bişirilmiş manqal, qril yeməkləri
Bəs hansı qidalar qaldı?
Əslində bu qidalardan da az -az həftədə 1 dəfə yeyə bilərsiniz.
Aşağıdakı fotoda qəbizliyə qarşı bağırsaq yumşaldıcı qidalar və qarışımlar təqdim olunub (Medicina)