Nəmləndirici və sidikqovucu xüsusiyyətləri ilə məşhur olan bu dadlı və şirəli qovun böyrək və sidik kisəsi daşlarını çıxarmaq üçün çox faydalıdır. Qovunda müxtəlif A, D, C, K və E vitaminləri, həmçinin sellüloza, lif, kalium, fosfor və kalsium var. Ağ qan hüceyrələrini stimullaşdıraraq immunitet sistemini gücləndirir və daxili bədən infeksiyalarına qarşı mübarizə aparır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, qovunda antioksidanların olması erkən qocalmanın və xərçəngin qarşısını almaq üçün əla bir seçimdir. Tərkibində olan kalium artıq natriumun yaratdığı zərərin qarşısını alır və qan təzyiqinə nəzarət edərək onu seyreltməklə, damarların sklerozu və qanın laxtalanmasının qarşısını alır. Buna görə də, qovun istehlakı sağlam bir ürəyə sahib olmaq və infarktdan qaçmaq üçün təsirli bir yoldur.
Digər tərəfdən, bu sevimli meyvənin kaliumu ürək döyüntüsünün tarazlığını qorumağa və beyində yığılan oksigeni artırmağa kömək edir ki, bu da konsentrasiyanın artmasında, narahatlığın azalmasında və yuxu pozğunluğunun aradan qaldırılmasında mühüm rol oynayır. Qovunun antiinflamatuar xüsusiyyətləri də sümüklərdə və oynaqlarda oksidləşdirici stressi azaldaraq iltihabın qarşısını alır.
Qovun yüksək lifli və soyuducu təsirinə görə həzm sisteminin , xüsusən də bağırsaqların hərəkətlərini tənzimləyir və orqanizmin sağlamlığını təmin edir. Bu yay meyvəsi dərini qidalandıraraq və nəmləndirərək qırışların artmasına mane olur və dərinin elastikliyini qoruyaraq onu təmiz, elastik və gənc edir.
Qovun digər faydası dərinin bərpası üçün kollagenin meydana gəlməsinə kömək edir, saçların böyüməsini stimullaşdırır və saç tökülməsinin qarşısını alır.
Qovun suyu yanıqların və səth cızıqlarının müalicəsi, çillərin aradan qaldırılması və ekzemanın müalicəsi üçün də çox faydalıdır, lakin yüksək şəkəri onu diabet xəstələri və obez insanlar üçün uyğun olmayan bir meyvədir.
Qovun az miqdarda natrium və daha çox kalium ehtiva etdiyindən və yüksək miqdarda pəhriz lifi ehtiva etdiyindən, onun istehlakı qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edə bilər. Bu səbəblə təzyiqi yüksək olanlara və ya ürək xəstəlikləri olan insanlara yay mövsümündə adətən gündəlik və ya həftədə ən az 4 gün qovun istehlak etmələri tövsiyə olunur.
Qovun toxumasında çoxlu su var və onun istehlakı orqanizmə məhdud kalori verir. Öz Buna görə də arıqlamaq üçün pəhriz saxlayan insanlar qovundan aşağı kalorili və qidalandırıcı qəlyanaltı kimi istifadə edə bilərlər.
Qovunda əhəmiyyətli miqdarda C vitamini , B6 vitamini, pantotenik turşu və kalium olduğundan, qovunun müntəzəm istehlakı immunitet sisteminin funksiyasını yaxşılaşdırmağa və bədəndə qan tədarükünü yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Qovun aşağı kalorili və çox yüksək pəhriz lifinə malikdir. Qovun gündəlik istehlakı qanda LDL səviyyələrini azaltmaqla yüksək qan xolesterolunun qarşısını almağa kömək edə bilər və xüsusilə ürək-damar xəstələrində qan xolesterol səviyyələrini tənzimləmək üçün bir yoldur.