Corciya Universitetinin alimləri qara və digər çay növlərinin mümkün faydalarını açıqlayıblar. “Food and Environmental Virology” jurnalında dərc olunan məqaləyə görə, içki SARS-CoV-2 koronavirusu ilə mübarizəyə kömək edə bilər.
Tədqiqatçılar bəzi çayların tüpürcəkdə SARS-CoV-2-ni təsirsiz hala gətirdiyini, aktiv virus hissəciklərinin 99,9 faizə qədər azaldığını göstərdilər. Bunun patoloji təsirləri azaltmaq üçün təsiri var, çünki virus hüceyrələrə yoluxur və ağciyərlərə çatmazdan əvvəl orofarenksdən keçərək ağız boşluğunda çoxalır.
Təcrübədə elm adamları heç bir əlavəsiz 10 dəqiqə dəmləyərək hər fincan üçün bir paket çaydan istifadə edərək içməli dəmləmə hazırladılar.
Tüpürcəkdə virus səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan çaylara moruq zəncəfil, evkalipt nanəsi, nanə qarışığı, yaşıl çay və qara çay daxildir. Beş çayın hamısı ağızda virusun miqdarını 10 saniyə ərzində ən azı 96 faiz azaldıb, qara çay isə 99,9 faizlə ən güclü təsir göstərib. Bundan əlavə, bütün beş növ yuyulduqdan sonra 10 saniyə ərzində virusun miqdarını 99,9 faiz azaldıb.
Alimlər SARS-CoV-2-yə qarşı yeganə vasitə kimi çaydan istifadə etməyi məsləhət görmürlər, çünki virus burun boşluğunda da çoxalır. Bununla belə, bu, virusun çoxalmaq üçün ağız mukozasından istifadə etdiyi zaman riski artıran ciddi COVID-19-un qarşısının alınması vasitəsi ola bilər.