Alimlər çox isti çay içməyin özofagus xərçənginə təsir etdiyini aşkar ediblər. Çox isti çay içmək özofagus xərçənginə səbəb ola bilər.

Bizimyol.info xəbər verir ki, Atatürk Universiteti Tibb Fakültəsi Torakal Cərrahiyyə kafedrasının müdiri Prof. Dr. Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademiklə Şərqi Anadolu bölgəsində geniş yayılmış xərçəng növü olan yemək borusu xərçəngi ilə bağlı araşdırma aparıb. Bu araşdırma təəccüblü bir nəticə ortaya qoydu. Alimlərin araşdırmalarına görə, isti çay içmək özofagus xərçəngini çağırır.

1442 nəfərlə aparılan araşdırmaya görə, isti çay təhlükəlidir

Tədqiqat çərçivəsində 25 il ərzində özofagus xərçəngi diaqnozu qoyulmuş 742 kişi və 720 qadın haqqında məlumatlar toplanıb. Toplanan məlumatlara görə, bu xəstələrin 85 faizi çaylarını çox isti içməyə üstünlük verirlər. Çayın çox isti sayılması üçün onun temperaturu 85 dərəcədən yuxarı olmalıdır.

Prof. Dr. Atilla Eroğlu çay içməyin müxtəlif faydaları olduğunu etiraf etməklə yanaşı, bunun bir qədər zərər verə biləcəyinə də diqqət çəkib. Əroğlu Ərzurumda çayın 94-95 dərəcə qaynayan su ilə hazırlandığını, stəkana tökülüb şəkər qarışdırıldıqda çayın temperaturunun 83-85 dərəcəyə endiyini bildirib.

Eroğlu: "Bu temperaturda çay belə əli yandırar. Tövsiyəmiz, ədəbiyyatda deyildiyi kimi, gündə 5-6 stəkan azca isidilmiş çay içməkdir, amma isti çay içməyin. İsti çay xərçəngə səbəb olur. Bölgədə ağız, udlaq və yemək borusu xərçənginin ən çox görülməsinin səbəbi isti çay istehlakıdır", - deyə qeyd edib.

"İsti çay həzm sistemindəki maneəni məhv edir"

Eroğlu yüksək temperaturda çay içməyin həzm sisteminin selikli qişalar kimi həssas yerlərində ciddi yanıqlara və hüceyrə dəyişikliklərinə səbəb olduğunu da bildirib. Alim: "İsti çay həzm sistemindəki maneəni məhv edir və xərçəngə səbəb olur. Çay 65 dərəcədən aşağı temperaturda olmalıdır. Çayı stəkana tökdükdən sonra 3-4 dəqiqə gözləyin.

25 il davam edən elmi araşdırmamızda çayın təsirlərini və bölgəmizdə qida borusu xərçənginin yüksək nisbətini araşdırdıq. Ən əhəmiyyətli səbəbin isti çay istehlakı olduğunu və çayın 85 dərəcə istilikdən yuxarı istehlak edildiyini elmi məlumat olaraq təyin etdik. Bu da yemək borusu xərçəngi riskini 65 dərəcənin altında istehlak edilən çayla müqayisədə 8 dəfə artırır. Zəhmət olmasa, çayı ilıq halda için", - deyə bildirib.