Çubuq və ya toz şəklində istehlak edilən darçın desertlərdə, içkilərdə, souslarda və müxtəlif yeməklərdə tez-tez istifadə edilir. Onun güclü aroması və dadı ilə yanaşı, bir sıra sağlamlıq faydaları da var.
Foodinfo.az darçının bəzi faydalarını təqdim edir:
- Darçının tərkibində bədəni sərbəst radikallardan qoruya bilən antioksidan komponentlər var. Antioksidantlar hüceyrə zədələnməsini azaldır və ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.
– O, iltihabla mübarizə aparmağa kömək edən antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir. Bu xüsusiyyət bəzi xroniki xəstəliklərin riskini azaldır.
- Qan şəkərinin tənzimlənməsinə müsbət təsir göstərir. Bəzi araşdırmalar göstərir ki, darçın insulinə həssaslığı artırır və tip 2 diabet riskini azaldır.
- Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, darçın LDL ("pis" xolesterin) səviyyələrini aşağı salır və ümumi xolesterol profilinə müsbət töhfə verir.
- Darçın antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malikdir və buna görə də bakteriya və göbələklərin böyüməsini maneə törədir.
- Ağız sağlamlığını dəstəkləyir.
- Bəzi araşdırmalar göstərir ki, darçın çəki idarə etməyə və maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edir.
- O, sinir sisteminin sağlamlığını və zehni funksiyaları dəstəkləməkdə potensial rol oynayır. Bəzi araşdırmalar göstərir ki, darçın istehlakı konsentrasiyanı artıra və idrak funksiyalarını yaxşılaşdıra bilər.