Qış aylarında immuniteti gücləndirmək düzgün qidalanma ilə xüsusilə vacibdir. Foodinfo.az aif.ru-ya istinadən xəbər verir ki, Rusiya Elmi-Tədqiqat Qida və Biotexnologiya Mərkəzinin endokrinoloq və diyetoloqu Mariya Brijan, soyuq aylarda asanlıqla əldə edilə bilən və vitaminlərlə zəngin meyvələri açıqlayıb.
Sitrus meyvələri (portağal, mandarin, qreypfrut) – C vitamini mənbəyi olaraq immunitet və damar sağlamlığını dəstəkləyir. Yalnız bir portağal gündəlik C vitamini ehtiyacını qarşılaya bilir. Həmçinin B qrupu vitaminləri, kalium və lif ehtiva edirlər.
Nar – Antioksidantlarla (ellagitannins) zəngin meyvədir, iltihablarla mübarizə aparır və qocalmanı yavaşladır. Vitamin C, K, dəmir və digər minerallarla zəngindir, ürək və sinir sisteminə faydalıdır.
Xurma – Beta-karotin (vitamin A) mənbəyidir və görmə üçün vacibdir. Bir ədəd xurma gündəlik vitamin A ehtiyacının təxminən yarısını təmin edir. Həmçinin C vitamini, yod, kalium və həzm üçün faydalı liflər ehtiva edir.
Qış alma sortları (Antonovka, Simirenko, Golden) – düzgün saxlanıldıqda A, C, E vitaminləri və minerallarını yaz aylarına qədər qoruyur.
Banana – C və B6 vitaminləri ilə yanaşı, serotonin (“xoşbəxtlik hormonu”) üçün zəruri triptofan ehtiva edir. Kalium baxımından zəngin olduğundan, ürək-damar sistemi üçün faydalıdır.
Bu meyvələr qış aylarında immuniteti dəstəkləyən və enerji verən təbii vasitələr kimi tövsiyə olunur.






