Turşu xiyar yalnız dadlı yemək deyil, həm də sağlamlığı qorumaq üçün əla vitamin və mineral mənbəyidir.
Amerikalı dietoloqlar tərəfindən aparılan son araşdırmalar göstərdi ki, duzlu xiyarın yalnız dörddə biri sümük sağlamlığında və düzgün qan laxtalanmasında mühüm rol oynayan K vitamini üçün gündəlik tələbatın təxminən yeddi faizini ehtiva edir.
Turşu xiyar həmçinin B vitaminləri, C vitamini və K vitamini ilə zəngindir. Onların tərkibində kalium, maqnezium, fosfor və kalsium kimi faydalı minerallar da var. Bütün bu elementlər bədənin normal fəaliyyəti üçün lazımdır.
Xüsusilə qeyd etmək lazımdır ki, turşu xiyar təzə xiyarların bir çox faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır. Onlar sağlam pəhrizin tərkib hissəsi olan lif mənbəyidir. Lif həzm sisteminin normal fəaliyyətini qorumağa və qəbizliyin qarşısını almağa kömək edir.
Bundan əlavə, turşu xiyar probiyotiklərin olması səbəbindən sağlam həzm prosesini saxlamağa kömək edir. Fermentasiya prosesi zamanı onlar əmələ gəlir və bağırsaqların sağlamlığını gücləndirməyə və yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Bununla belə, duzlu xiyar istehlak edərkən diqqətli olmalısınız. Onların tərkibində qan təzyiqini artıra bilən duz var, ona görə də hipertoniya xəstələri onlardan ehtiyatla istifadə etməlidirlər. Onların tərkibində diş minasına mənfi təsir göstərən sirkə də var. Buna görə də sağlamlığınıza zərər vermədən bütün faydalı maddələri əldə etmək üçün pəhrizinizdə duzlu xiyar və adi təzə xiyarları müəyyən miqdarda istehlak etmək tövsiyə olunur.