Arılar yalnız bal deyil, iz elementlərinin qeyri-adi mürəkkəb tərkibi olan bir çox digər faydalı məhsullar istehsal edirlər.

Apiterapiya alternativ təbabətin tarixi minilliklərə gedib çıxan bir sahədir. Bununla belə, əsrlər boyu elm adamları arı məhsulları ilə müalicənin effektivliyini müzakirə etməyə davam edirlər.

Fakt budur ki, bal daşıyan həşəratların yaratdığı komponentlərin tərkibi çox mürəkkəbdir. Bəziləri yalnız 95 faiz öyrənilib. Bununla belə, arı məhsulları kosmetikada və çoxsaylı pəhriz əlavələrinin istehsalında istifadə olunur.

Təkcə bal deyil, həm də bir çox digər apiterapiya məhsulları unikal xüsusiyyətlərə və çoxlu faydalı maddələrə malikdir. Bu gün onlardan bəziləri haqqında danışacağıq.

Arılar bal toplamaq üçün sadəcə çiçəklərin üstündə oturmurlar. Böcəklər də polen toplayır, onu fermentləri ilə nəmləndirir, qranula çevirir. Pətəklərə sıxılmış və balla doldurulmuş polen tozcuqdan fərqli olaraq steril olan arı çörəyi adlanır.

Bu arı məhsullarının anabolik, aterosklerotik, antioksidant, bərpaedici və bir çox digər faydalı xüsusiyyətləri təsvir edilmişdir.

Arılar propolisdən pətəkdəki çatları bağlamaq və pətək hüceyrələrini dezinfeksiya etmək üçün istifadə edirlər. Həşəratlar ağacların yaz tumurcuqlarından propolis toplayır və ona öz “tüpürcəklərini” əlavə edirlər.

Propolisin antimikrobiyal, immunomodulyator və kardioprotektiv təsiri təsdiq edilmişdir.

Mum güvəsi və ya arı güvəsi pətəklərin zərərvericisidir. Bu heyrətamiz kəpənəyin tırtılları qohumları arasında arı balı udmaq qabiliyyətinə malik olan yeganədir. Onlar həmçinin mumla, bəzən isə pətək çərçivələri ilə qidalanırlar. Hətta bir-birlərini yeyə bilərlər.

Bunlar ölü arıların qurudulmuş bədənləridir. Ölüm həşəratların qışlaması zamanı və yazda pətəkləri təmizləyərkən toplanır.

Bu arı məhsulunun prostat vəzinin adenoması, ağciyər, qaraciyər, mədə-bağırsaq traktının xroniki xəstəlikləri, əzələ sistemi və mərkəzi sinir sistemi kimi müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində istifadə oluna biləcəyi güman edilir.

Süd dayə arılarında çənə vəzində istehsal olunur. Pətəkdəki sürfələr bu xüsusi qida ilə qidalanır.

İnfarkt və digər ciddi xəstəliklərdən sonra sağalma dövründə istifadə olunur.