Sağlam bir qida belə şişkinliyə səbəb ola bilər ki, bu da insanları narahat edə bilər. Göründüyü kimi, bu vəziyyət tamamilə normal sayılır və bir neçə səbəbə görə baş verir.

Bu barədə RBC-Ukrayna (Styler layihəsi) dietoloq Vera Kurinin İnstaqram səhifəsinə keçidlə məlumat yayıb.

Ekspertin sözlərinə görə, düzgün qidalanmaya keçidlə qida rasionunda lifin miqdarı xeyli artır. Bunun qarşısını almaq üçün lif miqdarını tədricən artırmaq lazımdır.

Bundan əlavə, şişkinlik az yağlı fermentləşdirilmiş süd məhsulları səbəbindən baş verə bilər, lakin hər kəs üçün deyil, həm də olur. Bunun üçün az yağlı qidalardan uzaq durmalısınız.

Digər səbəb pəhrizdə çox miqdarda protein olmasıdır. Həll olaraq, öz çəkinizin 1 kq-ı üçün 1-2 q protein saxlamağa çalışın.

Şəkər və fruktoza kimi tatlandırıcıların həzm edilməsi çətin ola bilər və qaza səbəb ola bilər.

Laktoza dözümsüzlüyü olan insanlarda orqanizm süd şəkərini həzm edə bilmir

brokoli, gül kələm, soğan və artishok

Paxlalı bitkilərin tərkibində bədən tərəfindən tam həzm olunmayan pəhriz lifi var. Bu liflər bakteriyalar tərəfindən parçalandıqda bağırsaqlarda qaz əmələ gəlir.

ət, balıq və yumurta kimi protein qidalarının həddindən artıq istehlakı

bişmiş məmulatlar, xüsusən də ağ unla hazırlananlar çətin həzm oluna bilər və qaza səbəb ola bilər

Qida allergiyası, həmçinin müəyyən maddələrə fərdi reaksiyalar (məsələn, gluten) şiddətli şişkinliyə səbəb olur. Yedikdən sonra mədə və bağırsaqlarınızda diskomfort yaradan qidalara diqqət edin və onları pəhrizinizdən tamamilə çıxarın.

Bundan əlavə, aerofagiya, yəni atmosfer havasının udulması mədə qazının əsas payını təşkil edir. Yemək yeyərkən, saqqız çeynəyərkən, soda içərkən, siqaret çəkəndə hava mədəyə daxil olur.

Daha böyük yemək parçaları ilə daha çox miqdarda atmosfer qazı qarışığı daxil olur. Yutulmuş havanın əsas hissəsinin gəyirmə ilə xaric olmasına baxmayaraq, qalan hissəsi meteorizmə səbəb ola bilər.