İtburnu dəmləməsi mədə-bağırsaq sisteminin fəaliyyətini normallaşdırmağa və metabolizmi yaxşılaşdırmağa kömək edir, qan təzyiqini aşağı salır və damarları gücləndirir. Onu düzgün hazırlamaq üçün itburnu meyvələrini düzgün vaxtda yığmaq lazımdır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, düzgün vaxt itburnunun növündən asılıdır. 
Adətən avqustdan sentyabra qədər yığılır. İtburnunu aydın bir gündə, səhər şehi artıq buxarlandıqdan sonra yığmaq daha yaxşıdır. Bundan əlavə, bir gün əvvəl yağış yağmaması arzuolunandır. Meyvələr quru olmalıdır.

İtburnunu ya əllə, ya da bağ qayçısından istifadə edərək yığmaq olar. Əgər əllə yığılırsa, meyvələr ehtiyatla götürülür və quru bir qaba qoyulur. Əgər bağ qayçısından istifadə edirsinizsə, meyvələri kəsərkən saplağını saxlamağa çalışın.

İtburnunu müxtəlif üsullarla qurutmaq olar.

1. 40-70 ℃ temperaturda quruducuda və ya sobada qurutmaq olar. Bu üsul 4-8 saat çəkə bilər. Bu zaman giləmeyvənin yanmamasına nəzarət etmək lazımdır ki, faydalı vitaminlər tərkibində qalsın.

2. İtburnunu birbaşa günəş şüaları düşməyən, yaxşı havalandırılan otaqda da qurutmaq olar. Bunun üçün giləmeyvələri 2-3 sm qalınlığında parçaya və ya metal tor üzərinə yaymaq, vaxtaşırı qarışdırmaq lazımdır. Bu zaman giləmeyvələr bərabər şəkildə quruyacaq və faydalı xüsusiyyətlərini itirməyəcək. Bu üsul 2-4 həftə çəksə də, daha əlçatan hesab olunur.

İtburnunu uzun müddət qalması və xarab olmaması üçün hava keçirən qablara yığmaq lazımdır. Ən yaxşısı parça torbalarda və ya şüşə bankalarda qaranlıq və sərin yerdə saxlamaqdır. Eyni zamanda, bankaları tam bağlamaq lazım deyil, hətta tənzifdən və ya dəlikli qapaqdan istifadə etmək daha yaxşıdır.