Yüksək qida dəyəri olan bəzi tərəvəzləri müntəzəm olaraq istehlak etmək onların xeyirindən maksimum dərəcədə faydalanmağınıza kömək edə bilər.
Bu müalicəvi qidalardan biri də ürək sağlamlığını qorumaqdan xərçənglə mübarizəyə qədər çox faydalı olan çuğundurdur.
Foodinfo.az-ın məlumatına görə, çuğundur vitamin və minerallarla zəngindir. Sağlamlığa faydalı qidalandırıcı xüsusiyyətlərə malikdir. Çuğundur orqanizm üçün lazım olan demək olar ki, bütün zəruri mineralları və vitaminləri ehtiva edir.
Çuğundurun qida dəyəri aşağıdakılardır:
Kalori: 44
Protein:1,7 qram
Karbohidratlar: 10 qram
Vitamin B6: gündəlik dəyərin 4%-i
Vitamin C: gündəlik dəyərin 4%-i
Dəmir: gündəlik dəyərin 4%-i
Folat: gündəlik dəyərin 20%-i
Manqan: gündəlik dəyərin 14%-i
Mis: gündəlik dəyərin 8%-i
Kalium: gündəlik dəyərin 7% -i
Maqnezium: gündəlik dəyərin 6%-i
Çuğundur suyunun tərkibində olan A vitamini, B6 vitamini, dəmir və antioksidantlar qaraciyərin iltihabının qarşısını alır və oksidləşdirici stressdən qorunmaqda təsirli olur. O, həmçinin bədəndən toksinləri çıxarmaq qabiliyyətini yaxşılaşdırır.
Çuğundur zəngin bir folat mənbəyidir. Sümük formalaşmasında, beyin fəaliyyətini və ürək sağlamlığını tənzimləməkdə çox təsirlidir. Tərkibindəki nitrat qan damarlarının genişlənməsini təmin edir. Ürək xəstəliyi və vuruş riskini azaltmağa kömək edir. O, həmçinin ürək xəstəliklərinə səbəb olan plazmadakı homosisteinin səviyyəsini aşağı salaraq ürək xəstəliklərindən qoruyur. Çuğundurun tərkibində olan yüksək konsentrasiya nitrat təzyiqini azaltmağa kömək edir. Müntəzəm çuğundur istehlakı ürək xəstəliyi və insult riskini azaldır.
Çuğundurun tərkibindəki betalain adlı maddə yüksək antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Bu xüsusiyyəti ilə Betalain sərbəst radikallarla mübarizə apararaq xərçənglə mübarizə aparır. Araşdırmalara görə, çuğundur ekstraktı xərçəng hüceyrələrinin bölünməsini və böyüməsini ləngidə bilir. Çuğundur betalainlər adlanan antioksidanları ehtiva edərək iltihabı azaltmağa kömək edir. Beləliklə, romatoid artrit və osteoartrit kimi xəstəliklərə kömək olur. Piylənmə və xərçəng kimi xəstəliklərin müalicəsində də kömək edə bilir.
Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin əsas komponentlərindən biridir. Bədəndə dəmir olmadıqda qırmızı qan hüceyrələri lazımi oksigeni daşıya bilməz. Çuğundur dəmirlə zəngin bir qidadır və bu xüsusiyyəti sayəsində qan azlığının qarşısını alır.
Çuğundur lif və qida maddələri ilə zəngin qidadır. Çuğundurun tərkibindəki kalium və maqnezium bədəndən artıq suyu çıxarmağa kömək edir, beləliklə şişkinlik probleminin qarşısını alır. Maddələr mübadiləsini sürətləndirərək arıqlamağınıza kömək edir.
Çuğundur suyunun tərkibində antioksidantlar, A və B6 vitaminləri və dəmir var. Bu maddələr qaraciyərin iltihabının və oksidləşdirici stressin qarşısını alır. Yaxşı bir lif qaynağı olduğu üçün həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir. Həzm sistemindən toksinləri çıxarmağa kömək edir. Sağlam həzm sistemi olan insanlarda Tip 2 diabet, ürək xəstəliyi və kolon xərçəngi daha az rast gəlinə bilər. Qəbizlik problemləri və qıcıqlanmış bağırsaq sindromu ehtimalını azaldır.
Tərkibindəki C vitamini sayəsində immunitet sistemi yüksəlir. Araşdırmalara görə, C vitamininin kifayət qədər qəbulu tənəffüs yolu infeksiyalarının simptomlarını azaldır və xəstəliyin gedişatını qısaltmağa kömək edir. Çuğundur istehlakı tərkibindəki karbohidratlar sayəsində enerji verir. Tərkibində çoxlu karbohidrat olan qidalarla müqayisədə mənfi yan təsirləri olmadan enerji verir. Nitrat sayəsində ilk mərhələdə demansdan təsirlənən bölgədə oksigen nisbətini artırmağa kömək edir. Yaşlanmaqla beyinə qan axını azalır, bu da beynin idrakına təsir göstərə göstərir. Beetroot bunun qarşısını ala bilər.