Arıqlayan hər kəs qısa müddət ərzində tez nəticə əldə etmək istəyir, amma bunun arxasında nə qədər çətinliklər gizlənir. Daimi məşq və düzgün qidalanma heç də həmişə arzu olunan nəticəni vermir, qida məhdudiyyətləri isə tez-tez pozulmalara səbəb olur. Foodinfo.az xəbər verir ki, yemək davranışı üzrə klinik psixoloq İrina Uşkova bunun niyə baş verdiyini izah edib.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, problem iki hormondadır - qrelin və neyropeptid Y. Birincisi, insan ac olanda aktivləşir. Nə qədər özünü yeməkdən məhdudlaşdırırsa, səviyyəsi bir o qədər yüksəlir.

Arıqladığınız zaman qrelinin miqdarı artır, bu da pəhrizə riayət edərkən qidalanma pozuntularını izah edir. American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism-də dərc edilən bir araşdırma, hormonun səviyyəsinin pəhriz normallaşdırıldıqdan sonra belə bir ilə qədər yüksək olaraq qala biləcəyini tapıb.

Neyropeptid Y, xüsusilə karbohidratlı qidalar üçün iştahı stimullaşdırır. Buna görə, məsələn, aşağı karbohidratlı diyetlərə getmək cəhdləri çox vaxt uğursuzluğa məhkumdur. İnsan özünü nə qədər uzun müddət saxlasa, pozulma ehtimalı bir o qədər çox olar.