Qan şəkərini tənzimləmək xüsusilə diabet xəstələri və həm də ümumi sağlamlıq üçün vacibdir. Qan şəkərini sabit saxlamaqda bəzi qidalar xüsusi əhəmiyyət daşıyır. 

Foodinfo.az qan şəkərini tənzimləyən bəzi əsas qidaları təqdim edir:

1. Yulaf

Yulaf həzm olunan karbohidratların bədənə yavaş şəkildə daxil olmasını təmin edir. Bu, qan şəkərinin ani artmasının qarşısını alır. Yulaf yüksək lif tərkibi ilə uzun müddət toxluq hissi yaradır və enerji səviyyəsini sabit saxlayır.

2. Yaşıl tərəvəzlər

Ispanaq, brokoli, kələm kimi yaşıl tərəvəzlər qan şəkərini tənzimləyən və çox az karbohidrat ehtiva edən qidalardır. Onlar həmçinin yüksək lif və antioksidant tərkibinə malikdirlər ki, bu da ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.

3. Balıq

Somon, sardina və skumbriya kimi yağlı balıqlar omega-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Omega-3 yağ turşuları insulin həssaslığını artıraraq qan şəkərinin sabit qalmasına kömək edir. Həmçinin ürək-damar sağlamlığı üçün faydalıdır.

4. Qoz, fındıq və toxumlar

Badam, qoz, çia və kətan toxumu kimi qidalar sağlam yağlar və liflə zəngindir. Bu qidalar qan şəkərinin ani artmasının qarşısını alır və uzun müddət toxluq hissi təmin edir.

5. Taxıllar

Tam taxıllı çörək, qəhvəyi düyü kimi qidalar kompleks karbohidratlar ehtiva edir. Bu qidalar həzm prosesində yavaş şəkildə enerji təmin edərək qan şəkərinin səviyyəsini sabit saxlayır.

6. Meyvələr

Alma, armud, çiyələk və böyürtkən kimi meyvələr qan şəkərinin tənzimlənməsinə kömək edir. Ancaq meyvə porsiyalarına diqqət etmək vacibdir.

7. Dənli bitkilər 

Noxud, mərcimək və lobya kimi dənli bitkilər zülal və lif baxımından zəngindir. Onlar qan şəkərinin səviyyəsini sabit saxlamağa və uzun müddət toxluq hissi təmin etməyə kömək edir.

8. Süd məhsulları

Az yağlı süd, qatıq və pendir kimi süd məhsulları qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir. Onlar həmçinin kalsium və D vitamini ilə zəngindir ki, bu da sümüklərin sağlamlığını dəstəkləyir.