Qarpız bu günlərdə erkən satışda olan və çoxlu pərəstişkarları olan dadlı yay meyvələrindən biridir. Bu meyvə şirəli, şirin, sərin və yumşaq teksturasına görə uşaqlar arasında çox məşhurdur. Hər bir ana uşağına ilk dəfə qarpız verərkən bu meyvənin uşağın sağlamlığı üçün faydalı və ya zərərli olduğuna şübhə edə bilər. Mütəxəssislər qarpızı 8-10 ay arasında normal şəraitdə yeməyi tövsiyə etsələr də, xüsusi problem və ya xəstəlik yoxdursa, narahatçılığa səbəbin olmadığını qeyd edirlər.
Foodinfo.az bu məqalədə uşağa qarpız vermənin bəzi faydalarını və vacib məqamlarını təqdim edir.
İlin isti günlərində uşağın orqanizmini su ilə təmin etməyin vacibliyinə görə qarpız yemək susuzluğu aradan qaldırmaq, orqanizmə lazım olan suyu təmin etmək üçün ideal vasitədir, çünki qarpızın 93%-i sudan ibarətdir. Bundan əlavə, qarpız uşağın sidiyin miqdarını artırır və böyrəklərə təzyiq göstərmədən bədəndən artıq mayenin xaric olmasına səbəb olur.
C vitamini uşağın həyatının ilk illərindəki inkişafında mühüm rol oynayır. Qarpızda yüksək miqdarda bu vitamin var ki, bu da immunitet sistemini gücləndirməyə və uşağın orqanizmində dəmirin sorulmasına kömək edir. Bu vitamin həm də yaraların sağalmasına kömək edir. Odur ki, əgər uşağınızın immun sistemi zəifdirsə, qarpızı ölçülü şəkildə yemək onun immun sistemini gücləndirmək üçün təbii üsuldur.
Qarpızın tərkibindəki beta-karotin orqanizmə daxil olduqdan sonra A vitamininə çevrilir. Bu vitamin görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa, yaşa bağlı göz xəstəliklərinin qarşısını almağa, diş və dəri sağlamlığına kömək edir.
Bu giləmeyvənin tərkibində yüksək miqdarda maqnezium və kalsium var ki, bu da uşaqların sümüklərinin böyüməsində və möhkəmlənməsində mühüm rol oynayır, osteoporoz ehtimalını azaldır, uşaqların oynaqlarını gücləndirir.
Qarpızın tərkibindəki B vitaminləri dəsti uşaq orqanizminin müxtəlif sistemlərinin, məsələn, qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsi, sinir sisteminin inkişafı, immunitet sistemini gücləndirmək və qan təzyiqini artırmaqda çox təsirli rol oynayır.
Yetişmiş qarpızlarda likopenin miqdarı çox yüksəkdir. Likopen qan təzyiqini sakit və nizamlı saxlamağa kömək etdiyi üçün uşaqlarda ürək-damar sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayan bir antioksidandır.
Qarpız həzm sisteminin sağlamlığına kömək edən, qəbizliyin qarşısını alan və qıcıqlanmış bağırsaq sindromunu müalicə edən, uşağın həzmini yaxşılaşdıran pəhriz lifi ilə zəngindir.
1- Uşağın boğulmasına səbəb olmamaq üçün qarpız tumlarını çıxarın və kiçik parçalara, nazik dilimlərə və ya püre halına gətirin.
2- Uşağın soyuqdəyməsinin qarşısını almaq üçün qarpızı ona verməzdən əvvəl soyuducudan çıxarın ki, uyğun mühit istiliyinə çatsın.
3- Çirklənmə riski səbəbindən uşağa artıq və ya dondurulmuş qarpız verməkdən çəkinin. .
4- Qarpız allergiyası nadir hallarda olur, lakin bu meyvənin turşuluğuna görə həssas körpələrdə səpgi, qaşınma, ishal, dəri iltihabı, burun axması və ürəkbulanma kimi allergiya əlamətləri meydana gələ bilər.
5- Qarpızın həddindən artıq istehlakı digər meyvələr kimi həzm pozğunluğu kimi ciddi yan təsirlərə səbəb ola biləcəyi üçün gündəlik yemək məsləhət görülmür.