Qidalanma ilə bağlı müxtəlif köklü fikirlər, eləcə də digər insanların mənfi təcrübələri çox vaxt insanları müəyyən qidaların birləşməsindən imtina etməyə məcbur edir. İyulun 3-də Rostov-na-Donudakı INVITRO-nun uşaq qastroenteroloqu Tatyana Nemaltseva "İzvestiya"ya təhlükəli qida birləşmələrinin həqiqətən mövcud olub-olmadığını söylədi.
“Balıq və süd məhsullarının qəti uyğunsuzluğu haqqında mif, həqiqətən də, bizim yemək mədəniyyətimizdə çox geniş yayılmışdır. Və daha çox dad üstünlükləri məsələsidir. Bir çox insanlar üçün balıq və südün birləşməsi dad baxımından ən cəlbedici görünmür. Bununla belə, mən vəziyyətə başqa tərəfdən baxmağı təklif edirəm: dünya xalqlarının mətbəxlərində bu birləşmə olduqca ənənəvi hesab olunur. İstənilən aşpaz fin qaymaqlı şorbası və ya klassik yəhudi mətbəxi - yağ və ya xama ilə hazırlanan forşmak haqqında danışa bilər. Bundan əlavə, balığa çox vaxt südlü souslar qoyulur və ya dadını yaxşılaşdırmaq üçün onu əvvəlcədən süddə isladırlar”, - deyə ekspert bildirib.
Nemaltseva qeyd etdi ki, bir insanın həzm pozğunluğu, xüsusi qidalara qarşı dözümsüzlüyü və ya allergiyası varsa, bu başqa məsələdir.
Ancaq bu, daha çox istisnadır. Duzlu, isti və ədviyyatlı balıqları fermentləşdirilmiş süd məhsulları ilə birlikdə, xüsusən də böyük miqdarda istehlak etməklə, qastrit və digər mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan bir insan həqiqətən xoşagəlməz nəticələr əldə etmək riskini daşıyır. Onların arasında mədə və onikibarmaq bağırsağın xroniki xəstəliklərinin kəskinləşməsi, bağırsaqların iltihabi xəstəlikləri və s. Bu, ağırlıq hissi, şişkinlik, spastik ağrı, qarında artan gurultu və nəcisin pozulması ilə müşayiət oluna bilər.