Şişkinlik çox vaxt qastroenteroloqa müraciət edən insanları narahat edir. Bu simptomun baş verməsi müxtəlif amillərdən təsirlənə bilər, lakin çox vaxt qaz meydana gəlməsinin artmasına səbəb olan qidaların istehlakı səbəbindən baş verir. Bu barədə SM Klinikasının qastroenteroloqu Yevgeniya Zarubina Gazeta.ru ilə söhbətində danışıb.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, şişkinliyin ən çox səbəbi qazlı içkilərdir ki, bu da orqanizmdə karbon qazı toplayır, bununla da mədə və bağırsaqları şişirdir. Soda ilə yanaşı, şəkər və şirniyyatlar bağırsaq mikroflorasının fermentasiyası üçün qidalı mühit yaradır.
Mütəxəssis qeyd edib ki, bəzi insanlarda süd məhsulları yedikdən sonra şişkinlik müşahidə olunur ki, bu da laktoza dözümsüzlüyü və ya süd zülalına qarşı həssaslıqdan xəbər verir. Çox böyük bir protein dozasını qəbul etsəniz, bədən çürük mikrofloranı aktivləşdirəcək və maddələrin parçalanması qazların sərbəst buraxılması ilə müşayiət olunacaq.
Bundan əlavə, həkim şişkinliyin səbəblərindən biri kimi dadlandırıcılarla saqqız çeynəməyi də qeyd edib. Bununla belə, onun fikrincə, meteorizm mütləq hər hansı xüsusi qidaların istehlakı ilə əlaqəli olmamalıdır. Mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri bununla bağlı ola bilər.
O, müxtəlif pəhrizlərdən və simptomatik dərmanlardan istifadə edərək şişkinliyi aradan qaldıra bilmirsinizsə, həmçinin meteorizm digər simptomlarla (ağrı, ürəkbulanma, qusma, qəbizlik və ya boş nəcis, qan və ya selik) müşayiət olunursa, həkimdən kömək istəməyi tövsiyə edib.