Uğurlu arıqlamanın formulası çoxdan məlumdur: 80 faiz - qidalanma, 20 faiz - fiziki fəaliyyət. Buna əsaslanaraq, bir çoxları ciddi diyetlərə getməyə və ya hətta ac qalmağa başlayırlar, bu, mütəxəssislərin fikrincə, səhvdir. Yeməkdən imtina bədən üçün streslidir və bu, sağlam kilo itkisindən daha çox tükənməyə səbəb olur. Ciddi pəhrizlər qısamüddətli effekt verə bilər, lakin uzun müddət ərzində bədən itirilən kiloqramları ehtiyatla qaytarır, təkrar aclıq halında “təhlükəsizlik yastığı” yaradır. Ona görə də təkcə nə yemək deyil, nə vaxt yemək vacibdir. Metabolizm ən çox səhər saatlarında aktivdir, ona görə də səhər yeməyində yüksək kalorili qidalar, naharda isə yüksək kalorili qidalar yemək daha yaxşıdır, axşam yeməyi isə ən yüngül yemək olmalıdır. Son yemək yatmazdan 3-4 saat əvvəl olmalıdır.
Sürətli maddələr mübadiləsi uğurlu arıqlamanın açarıdır. Nə qədər sürətli olarsa, qidadan olan mikroelementlər bir o qədər tez emal olunur və yağlar əlavə çəki şəklində saxlanmır. Maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün maddələr mübadiləsini stimullaşdıran və iştahı idarə edən müəyyən dərmanlar var.
"Mənfi kalorili məzmunu" olan qidalara da diqqət yetirməyə dəyər - bədənin tərkibində olduğundan eyni və ya daha çox kalori sərf etdiyi qidalara. Bunlar lif və su ilə zəngin qidalardır: kərəviz, qarpız, yerkökü, qulançar, balqabaq, xiyar, pomidor, brokoli, kələm, sarımsaq, yaşıl lobya, turp, ispanaq, turşəng, badımcan, bolqar bibəri, çiyələk, sitrus meyvələri, qarğıdalı, alma, nar, göbələk, dəniz yosunu, tünd şokolad və zəncəfil, darçın, zirə, keşniş kimi ədviyyatlar. Bu nəzəriyyənin rəqibləri olsa da, sadalanan qidaların hamısı aşağı kalorili və sağlamdır, bu da ümumi gündəlik kalori qəbulunuzu azaltmağa kömək edir.