Bəziləri qozu təzə, bəziləri isə quru halda yeməyə üstünlük verir. Növündən asılı olmayaraq qoz insan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. 

 Niyə hamımız qoz yeməliyik?

  Foodinfo.az qozun faydalarını təqdim edir:

1- İmmuniteti artırır 

Qoz immunitet sistemimizi və ümumi sağlamlığımızı dəstəkləmək üçün vacib olan zülalları ehtiva edir. Tərkibindəki zülallardan başqa, əsl B6 mənbəyi olan qoz beyin və sinir sisteminin sağlamlığını birbaşa qoruyur. Bir çox nevroloji xəstəliyə qarşı güclü tərkibə malik qoz tez-tez istehlak edilməsi lazım olan bir çərəz növüdür.

2- Omeqa-3 ehtiva edir 

Qozun tərkibində Omeqa-3 və Alfa-linolenik turşu (ALA) var. Qoz ürək sağlamlığı, beyin sağlamlığı və iltihab əleyhinə faydalara sahib olan yüksək miqdarda ALA ehtiva edən qidadır. Tərkibindəki sağlam yağlar ümumi sağlamlığımız üçün çox dəyərlidir.

3- Antioksidant ehtiva edir

Onun tərkibində prebiyotik rolunu oynayan və bağırsaq florasını qorumağa kömək edən polifenollar var. Polifenollar ürək sağlamlığı, koqnitiv sağlamlıq, iltihab və bəzi xərçəng növləri də daxil olmaqla müxtəlif yollarla sağlamlığın təşviqində faydalı rol oynaya bilən antioksidant birləşmələrdir.

4- Bağırsaq sağlamlığında təsirlidir

Bağırsaq mikrobiomunu qidalandırmaq üçün düzgün qidaları seçmək çox vacibdir. Tədqiqatlar göstərir ki, qoz bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və faydalı bakteriyaların böyüməsini artıran prebiyotik xüsusiyyətlərinə görə yaxşı seçim ola bilər.

5- Beyin sağlamlığına təsirlidir 

Qoz beyin sağlamlığını dəstəkləyən vacib qidaları ehtiva edir. Qoz yemək yaddaş, konsentrasiya və məlumatın işlənməsi sürəti ilə bağlı idrak funksiyası testlərində performansı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.

6- Toxluq hissi verir 

Araşdırmalar göstərir ki, qoz insanı tox hiss etdirən qidalardan biridir. Bu, çəki artımının qarşısını alır və piylənmə riskini azaldır.