Yer üzündə yetişdirilən ədviyyatların əksəriyyəti təcrübə ilə müxtəlif xəstəliklər üçün alternativ tibb sahəsində istifadə edilmişdir. Sumaq həm yeməklərdə ədviyyat, həm də çay kimi istifadə oluna bilən faydalı qidadır. Qədim zamanlardan turş dadı olan sumaq dərman əvəzinə istifadə etdilən bitkilərdən olmuşdur.
Bəs sumax çayı nə üçün istifadə olunur və onun faydaları nədir?
Foodinfo.az sumaq çayının faydalarını təqdim edir:
Sumaq qaraciyərin funksiyalarını dəstəkləyən ən təsirli ədviyyatlardan biridir. Qaraciyəri sözün əsl mənasında sıfırlayır və onu yenidən işə salır.
Sumaq çayının müntəzəm istifadəsi qaraciyərdə yığılan bütün toksinlərin təmizlənməsinə kömək edir. Lakin sumaq çox güclü toksin təmizləyici olduğundan hamilə qadınların ondan istifadə etməməsi tövsiyə olunur.
Araşdırmalar göstərir ki, sumaq orqanizmdə oksidləşdirici stressi azaltmağın ən sağlam yollarından biridir. Sumaq antioksidantlar kimi bədən hüceyrələrini yeniləyir.
Sumaq çayı hazırlamaq üçün aşağıdakı addımları yerinə yetirə bilərsiniz:
Çay stəkanına bir çay qaşığı üyüdülmüş sumaq toxumu əlavə edin. Üzərinə qaynar su tökərək qarışığı dəmləyin. Təxminən 5 dəqiqə gözlədikdən sonra sumaqlı çayınız hazır olacaq.
İstəyirsinizsə, çaya 1 və ya 2 damcı kəklikotu yağı da əlavə edə bilərsiniz. Ancaq diqqətli olun, sumaq çayının həddindən artıq istehlakı mədə yanması və ya reflü kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər. Buna görə də, istifadə etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşmək vacibdir.
Özünəməxsus ətirli sumaq bitkisinin şirəsi də çox faydalıdır. Sağlamlıq baxımından istehlak edilməli olan sumaq şirəsi alternativ təbabətdə də tez-tez istifadə edilir.
Alternativ təbabətdə də istifadə olunan bu bitkinin meyvəsi kürə formasını xatırladır. Qırmızı və ya tünd qırmızı rəngə malik olduğu bilinən sumaq bir çox müxtəlif xəstəliklərə, xüsusilə də iltihablara və həzm pozğunluğuna yaxşı təsir edir.
Qandakı insulin nisbətini tarazlaşdırır. Bu xüsusiyyəti sayəsində diabet və yüksək təzyiq xəstələrinin istehlak etməli olduğu qidalar sırasındadır.
Antioksidan təsiri sayəsində yuxarı tənəffüs yolları xəstəliklərində anidən yaranan yüksək hərarəti salaraq beyin sağlamlığını qoruyur.
Həftədə bir stəkan sumaq şirəsi qəbul etmək sinir sistemində deformasiyaya uğramış hüceyrələrin sayını azaltmaqla sağlam hüceyrələrin artmasına kömək edir. Həmçinin yorğunluq, stress və depressiya kimi xəstəliklərin riskini azaldır.
Qida zəhərlənməsi zamanı sumaq ədviyyatını qaynadıb bir stəkan içmək faydalıdır. O, həm mədənizi, həm də bağırsaqlarınızı təmizləyir, sidik və defekasiya yolu ilə bədəndən zəhərlənməyə səbəb olan zərərli bakteriyaları çıxarır.
Həzmi tənzimlədiyi üçün arıqlamaq üçün sumaq şirəsindən istifadə edə bilərsiniz.
Eyni zamanda gün ərzində yarım çay stəkan sumaq şirəsi içmək həzm pozğunluğunun və şişkinliyin qarşısını alır.
Anoreksiya problemi olan uşağa ayda bir dəfə sumaq şirəsi içmək də faydalıdır. Həm uşağınızın bədəninin müqavimətini artırır, həm də iştahını artıraraq daha sağlam qidalanmasına kömək edir.