Ramazan ayı müsəlmanlar üçün orucun və ibadətlərin daha çox edildiyi müqəddəs aydır. Oruc tutan insanlar gün ərzində yemək-içmək kimi əsas ehtiyaclardan uzaq dururlar.
İftar və sahur süfrələrində müəyyən qidaların seçilməsi orqanizmi enerji ilə təmin edə, susuzluğu və aclığı daha yaxşı idarə etməyə kömək edə bilər.
Foodinfo.az ramazanda sizi susatmayan və enerji verən qidaları təqdim edir:
1. Su: Bədənin ən əsas ehtiyacı olan su iftar və sahur arasında bol istehlak edilməlidir. Susuz qalmamaq üçün iftar və sahurda kifayət qədər su içmək çox vacibdir.
2. Xurma: Yüksək lif və mineral tərkibi ilə sürətli enerji verən xurma iftar və sahur süfrələrinin vazkeçilməzdir. Həmçinin su itkisinin qarşısını alaraq susuzluğu yatırmağa kömək edir.
3. Qatıq: Zülal və kalsiumla zəngin olan qatıq sahurda istehlak edildikdə uzun müddət tox qalmağınıza kömək edir. Su itkisini balanslaşdırmaq üçün kifayət qədər maye tərkibi də var.
4. Ayran: Tərkibindəki su və minerallar sayəsində susuzluğun qarşısını alan ayran həm də zülalla zəngin bir içkidir. İftardan sonra bədəni sürətlə enerji ilə təmin edərək susuzluğun qarşısını alır.
5. Mərci şorbası: Zülal, lif və mineral tərkibi yüksək olan mərcimək şorbası sahur üçün enerjiverici bir seçimdir. Tərkibində bol su olduğu üçün susuzluğu yatırmağa da kömək edir.
Ramazan ayında susuzluq və aclığa qarşı tədbir almaq üçün yuxarıda qeyd olunan qida və içkilərin seçilməsi vacibdir. Bundan əlavə, iftar və sahur süfrələrində balanslı və sağlam qidalanma orqanizmin ehtiyac duyduğu enerjini almasını təmin edərək daha sağlam oruc tutmağınıza kömək edəcək.