
Qidalanma mütəxəssisi İrina Pisareva deyir ki, tam taxıllı dənli bitkilər, proteinlə zəngin qidalar və portağal suyu qəhvədən daha canlandırıcıdır. Foodinfo.az bildirir ki, "Moskva 24" saytı ilə söhbətində o, yuxudan sonra bədənin həmişə bir az susuz qaldığını qeyd edib. Buna görə də, ilk növbədə, səhərlər bir stəkan təmiz su içmək lazımdır ki, bu da mədənin işə salınmasına və maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edəcək.
"İstənilən taxıl sıyığı yuxudan oyanmağa kömək edəcək, çünki onun tərkibində beyin fəaliyyətini yaxşılaşdıran çoxlu B vitaminləri var. Bundan əlavə, dənli bitkilər kofedən fərqli olaraq bütün günü enerji ilə təmin edən mürəkkəb karbohidratlardır, canlılığın təsiri olduqca qısadır", - ekspert vurğulayıb.
Onun sözlərinə görə, zülallar sabit enerji səviyyəsini təmin edir, çünki onların həzm olunması və toxluq hissini saxlaması uzun müddət tələb edir. Buna görə də səhərlər qatqısız və şəkərsiz təbii qatıq, həmçinin toyuq yumurtası yemək daha yaxşıdır.
Bundan əlavə, səhər yeməyinə 20-30 q qoz-fındıq əlavə etməyə dəyər, deyə mütəxəssis əlavə edib. Onlar qanda pis xolesterol səviyyəsini azaltmağa kömək edir, sağlam yağlarla zəngindir, protein və B vitaminləri, həmçinin maqnezium ehtiva edir.