Təzə hazırlanmış tərəvəz salatlarının saxlanma müddəti müxtəlif amillərdən asılıdır və düzgün şərait təmin olunmazsa, onlar sürətlə xarab ola bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə A.N. adına Qeyri-üzvi Kimya Kafedrasının dosenti Andrey Doroxov RT-yə açıqlamasında danışıb.

Ekspert bildirib ki, salatların saxlama müddəti təkcə soyuducunun temperaturundan deyil, həm də istifadə olunan sarğı növündən və inqrediyentlərin tərkibindən asılıdır. Məsələn, mayonez və ya xama ilə hazırlanmış salatlar ən tez xarab olanlardır və onlar soyuducuda 12 saatdan artıq saxlanılmamalıdır. Bunun səbəbi süd və yumurta tərkibli məhsulların bakteriyalar üçün əlverişli mühit yaratmasıdır.

Doroxov qeyd edib ki, salatın saxlanma müddətini artırmaq üçün sıx qapaqlı şüşə və ya plastik qablardan istifadə etmək lazımdır, beləliklə, hava keçməsi məhdudlaşdırılır və məhsulun təravəti qorunur.

Əgər sarğı kimi bitki yağı istifadə olunursa, salatın saxlanma müddəti 18-24 saata qədər arta bilər. Yağ tərəvəzlərin oksigenlə təmasını azaldaraq oksidləşməni ləngidir və mikroorqanizmlərin inkişafını əngəlləyir.

Həmçinin, balzam sirkəsi, limon suyu və təbii qatıq kimi turşu əsaslı sarğılar salatın təravətini bir neçə saat uzada bilir, çünki turşu mühit bakteriyaların inkişafını yavaşladır. Lakin, Doroxov vurğulayır ki, bu növ salatları bir gündən çox saxlamaq məsləhət deyil.

Salatın tərkibində hansı tərəvəzlərin olması da onun saxlama müddətinə təsir edir. Yarpaqlı tərəvəzlər (rukkola, ispanaq, aysberq) daha tez xarab olur, buna görə onları ventilyasiya klapanlı qablarda və ya kağız dəsmal ilə qurudaraq saxlamaq məsləhətdir. Kök, kələm və kərəviz kimi sərt tərəvəzlər isə daha davamlıdır.

Doroxov əlavə edib ki, bir neçə tərəvəz növü qarışdırıldıqda, yeməyi təqdim etməzdən əvvəl onları qarışdırmaq daha yaxşıdır. Pomidor və xiyar kimi suyu çox olan tərəvəzlər fermentasiya prosesini sürətləndirir və dərhal yeyilməlidir.

Salatın təravətini qorumaq üçün onu hava keçirməyən qabda soyuducunun üst rəfində saxlamaq, orada temperaturun daha stabil olması vacibdir. Metal qabların oksidləşdirmə və dad dəyişmələrinə səbəb olmadığı da qeyd olunub.