Uşağınıza yemək bəyəndirə bilmirsinizsə, narahat olmayın, tək deyilsiniz.

İngiltərənin Milli Sağlamlıq Xidmətlərinə (NHS) görə, uşaqların yarısından çoxu inkişaflarının bir dövründə yemək seçmə vərdişləri göstərəcək.

Foodinfo.az BBC-yə istinadən xəbər verir ki, uşaq və körpə qidalanması üzrə mütəxəssis Şarlot Stirling-Rid CBeebies Valideyn Yardım Xəttinə bu vəziyyətlə mübarizə aparmaq üçün ən yaxşı yollar barədə danışıb və özünüzü günahlandırmamağın vacib olduğunu söyləyib:

"Bu, bir çox uşağın inkişafının həqiqətən normal bir hissəsidir. Bu problem ilə üzləşən çox sayda ailə var, təkcə siz deyilsiniz".

1. İcazə verin onlar seçsin.

Görünüşdə məntiqsiz görünsə də, Şarlot Stirling-Rid deyir ki, uşağa nə yemək istədiyini seçməyə icazə vermək əslində onun daha çox qidanı sınamasına təşviq edə bilər.

"Balaca övladınız 'Bu yeməyi yemək istəmirəm' deyirsə, ona 'Problem deyil' demək daha yaxşı bir yanaşmadır", - deyə o bildirir.

Uşaq böyüdükcə öz qərarlarını verməlidir, buna görə də bu prosesi məhdudlaşdırmamaq faydalı ola bilər.

"Uşaqlar müstəqillik istəyir və biz onlara 'Bunu yeməyə məcbur deyilsən' dedikdə, çox vaxt onu yeməyin onların öz seçimi olduğunu düşünmələrinə səbəb olur".

Bundan əlavə, Stirling-Rid deyir ki, yemək saatlarını çox uzatmaq vəziyyəti daha da pisləşdirə bilər və uşaqlara istədikləri vaxt süfrədən qalxmağa icazə verilməsini tövsiyə edir.

2. Qidaları yaxşı və pis olaraq təsnif etməyin

Stirling-Rid bildirir ki, müxtəlif qidaları "yaxşı" və ya "pis" kimi etiketləmək uşağın yeməklə qurduğu münasibətə son nəticədə mənfi təsir göstərə bilər.

"Ədalətli olmağa çalışın. 'Bunu yesə, mükafat alarsan, yeməsən cəza alarsan' deməkdən çəkinin. Bunların hər hansı biri uşaqlara həqiqətən mənfi təsir göstərə bilər", – deyə o izah edir.

Mütəxəssis bunun əvəzinə valideynləri uşaqlara balansı öyrətməyə təşviq edir:

"Fərqli qidalardan utanmağa ehtiyac yoxdur, amma bəzilərini digərlərindən daha az tez-tez yeyə bilərik. Mən sağlam və ya sağlam olmayan qidalar haqqında danışmazdım, əvəzində onlara ölçülü olmağın, müxtəlifliyin və balansın nə demək olduğunu öz nümunəmlə göstərərdim".

3. Zövq almağı prioritet edin.

Stirling-Rid deyir ki, yeməyi daha zövqlü bir təcrübəyə çevirmək diqqəti problemdən uzaqlaşdıra və uşaqları yeməyə həvəsləndirə bilər.

Bu, eyni zamanda uşaqların süfrəni mənfi bir məkan kimi görməsinin də qarşısını alır.

"Bir kitab çıxarın və ya onların masada olmaq istəməsinə səbəb olacaq başqa bir şey. Sonra isə 'indi kitabı kənara qoyub yeməyimizi yeyəcəyik' deyə bilərsiniz.

Amma yeməyə həddindən artıq fokuslanmamağa çalışın. Süfrədə vaxtı əyləncəli edin, onlarla bol-bol söhbət edin".

4. İştaha diqqət edin.

Uşaq bir yaşına çatdıqda böyüməsi yavaşlaya bilər və bu da iştahın azalmasına səbəb ola bilər.

"Yuxarı və aşağı dövrlər olur. Biz hər gün eyni iştaha sahib deyilik, uşaqlarımız üçün də eyni şey keçərlidir", – deyə Stirling-Rid bildirir.

O bu mövzuda diqqətli olmağın vacib olduğunu vurğulayır:

"Buna həssas qidalanma deyilir; uşaqların nə qədər yeyəcəyini özlərinin müəyyən etməsinə icazə veririk. Məsələn, səhər yeməyi, nahar və şam yeməyi kimi bir rutin təyin edirik. Bu saatlarda hansı qidaları təqdim edəcəyimizi biz seçirik, amma uşağın nə qədər yeyəcəyinə qərar verməsinə icazə verməliyik".

Əgər uşağınız aktivdirsə və böyüyürsə, çox güman ki, kifayət qədər qida alır. Amma əgər uşağınızın qida qəbulunda məhdudiyyətlər mövcuddursa və ya başqa həssaslıq problemlərinin ola biləcəyini düşünürsünüzsə, bunu həkiminizlə müzakirə edə bilərsiniz.

5. Onları prosesə daxil edin

Uşağınızı yemək hazırlığına mümkün qədər daxil etmək, onların yemək mövzusunda daha macəralı olmalarına kömək edə bilər.

Stirling-Rid bildirir ki, süfrəni hazırlamağa kömək etmək, salatları qarışdırmaq, alış-verişi birlikdə etmək və hətta yemək haqqında oxumaq kimi sadə fəaliyyətlər faydalı ola bilər.

O, uşaqlara müxtəlif qidalar təqdim edilməsini də tövsiyə edir:

"Uşaqlar tanışlığı sevir. Yəni, bu qidalarla nə qədər tanış olsalar, onları qəbul etmə ehtimalları bir o qədər artır".

Bunun üçün çox vaxt sərf etməyə ehtiyac yoxdur. Tez hazırlanabilən və qida dəyəri yüksək məhsullar seçilə bilər:

"Məsələn, üyüdülmüş fındıq, üyüdülmüş toxumlar, bir ovuc dondurulmuş meyvə və ya tərəvəz.

Məsələn, konservləşdirilmiş pomidor, mərci və dondurulmuş tərəvəzləri qarışdıraraq çox sürətlə, qidalandırıcı və sağlam bir makaron sousu hazırlamaq mümkündür".