Ağ sirkə həm mətbəxdə, həm də təmizlikdə geniş istifadə edilən çox funksional bir məhsuldur. Əsasən sirkə turşusu fermentasiya prosesi ilə hazırlanır və təxminən 4-7% asetik turşu ehtiva edir.
Ağ sirkənin mətbəxdə istifadəsi:
Ağ sirkə turş dadı ilə marinadlarda, souslarda və salat drezinqlərində geniş istifadə olunur. Xüsusilə turşularda və ya marinadlarda ətləri yumşaltmaq və dadlandırmaq üçün çox faydalıdır.
Sirkə qidaların turşuluq səviyyəsini artıraraq mikroorqanizmlərin inkişafını yavaşladır və qidaların daha uzun müddət təzə qalmasını təmin edir.
Ağ sirkənin təmizlikdə istifadəsi:
Bu sirkə təbii dezinfeksiya vasitəsi olaraq tanınır. Səthləri təmizləmək, bakteriyaları öldürmək və pis qoxuları aradan qaldırmaq üçün istifadə edilir.
Çox sayda ləkəni, xüsusən də ərp və sabun izlərini aradan qaldırmaqda effektivdir. Pəncərə, güzgü və santexnika avadanlıqlarını parlaq etmək üçün istifadə olunur.
Ağ sirkə təhlükəsiz və kimyəvi maddələrdən uzaq bir təmizlik məhsulu yaratmaq üçün su ilə qarışdırılaraq çoxsaylı məqsədlər üçün istifadə edilə bilər.
O, təbii, təhlükəsiz və ekoloji cəhətdən təmiz məhsuldur. Yemək və təmizləmə işlərində istifadəsi asan olmaqla yanaşı, sağlamlıq üçün də zərərsizdir.