Bəzi qidalar Astma xəstələrinin vəziyyətini daha da pisləşdirə və astma simptomlarını tətikləyə bilər. Bu qidalar allergik reaksiyalara səbəb olan və ya tənəffüs yollarını qıcıqlandıran maddələrdən ibarət ola bilər.
Foodinfo.az Astma xəstələrinin qaçmalı olduğu bəzi qidaları təqdim edir:
1. Sulfatlı qidalar
Qurudulmuş meyvələr, şərab, pivə, turşular və bəzi konservləşdirilmiş məhsullar sulfatlar adlanan konservantlar ehtiva edir. Bu maddələr bəzi astma xəstələrində tənəffüs çətinliyinə səbəb ola bilər.
2. Yüksək yağlı və işlənmiş qidalar
Çipslər, fast food, şokolad və qızardılmış qidalar kimi yüksək yağlı qidalar iltihaba səbəb olduğundan astma simptomlarını ağırlaşdıra bilər.
3. Süd və süd məhsulları
Bəzi astma xəstələri üçün süd məhsulları selikliyin artmasına səbəb olur və bu da tənəffüs yollarını daraldaraq nəfəs almaqda çətinlik yarada bilər.
4. Qida allergenləri
Fındıq, yumurta, dəniz məhsulları kimi qidalar allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Allergiyalar astma simptomlarını tətikləyir.
5. Qidada olan qatqı maddələri
Bəzi konservantlar və süni boyalar astma xəstələrində bronxları daraldaraq simptomları artıra bilər.
Astma xəstələrinin hansı qidalardan qaçmalı olduğunu anlamaq üçün fərdi olaraq həkim və ya dietoloqla məsləhətləşmək vacibdir.