Bəzi insanların orqanizmlərinin ətraf mühitdəki bəzi maddələrə həddindən artıq reaksiya verdiyini ifadə edən və normalda əksər insanlar üçün problem yaratmayan bu proses allergiya olaraq təyin edilir. 

Allergiya diaqnozu ümumi bir tərif olsa da, bir çox fərqli xəstəlik növü ilə qarşılaşa bilərik. Allergik astma, bronxit, allergik rinit, allergik ekzema, kurdeşen bunlardan yalnız bir neçəsidir. Allergiyaların artması diqqət çəkir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının proqnozlarına görə, hazırda dünyada 330 milyon olan astma xəstələrinin sayının 2025-ci ildə 100 milyon artacağı gözlənilir. Dünyada uşaqların 14%-nə astma diaqnozu qoyulub.

İmmunitet sistemimiz allergiyaya cavabdehdir. Bu sistem normadan kənara çıxdıqda, zərərsiz sayılmalı olan bəzi maddələrə həddindən artıq reaksiya verdikdə allergik reaksiya yaranır. 

Uşaqları tərkibində kofein olan vafli, kakaolu şokolad, kakaolu səhər yeməyi, kakaolu fındıq pastası, qəhvə, kola, qara çay, buzlu çay kimi içkilərdən uzaq tutmalıyıq. 

Uşaqların qida rasionunda şəkərdən qaçınmaq əsas hədəf olmalıdır. Şəkər ehtiyacını meyvəli qidalarla qarşılamalıyıq. Səhər yeməyində az südlü desertlər, bəkməz, itburnu kimi şəkəri az olan marmeladla verməliyik. 

Bol-bol balıq istehlak etmək, qırmızı ətdə quzu ətinə üstünlük vermək lazımdır. Meyvə şirəsi əvəzinə meyvələrin özünü bütöv və lifli istehlak etməyə təşviq etməliyik. Paxlalılar bol bitki zülal qaynağı olaraq uşaqların qida rasionuna mütləq daxil edilməlidir.