Çörəyin qida dəyəri ilə bağlı maraqlı məlumatlar açıqlanıb. Foodinfo.az Sports.kz-ya istinadla xəbər verir ki, Çörəkbişirmə Sənayesi üzrə Elmi-Tədqiqat İnstitutunun direktoru Marina Kostyuçenkonun sözlərinə görə, çörək tərkibindəki lif miqdarına görə bir çox tərəvəz və meyvəni üstələyir.
Mütəxəssis bildirib ki, çörək dəmir tərkibinə görə mal ətindən daha zəngindir, selen baxımından isə demək olar ki, ona bərabər məhsul yoxdur. Onun sözlərinə görə, çörək eyni zamanda tam dəyərli zülal mənbəyi hesab olunur və B qrup vitaminləri, maqnezium, kalium, fenol birləşmələri, fitosterinlər və digər faydalı qida maddələri ilə zəngindir.
Kostyuçenko vurğulayıb ki, düzgün seçilmiş və normada istehlak edilən çörək gündəlik qidalanmada mühüm rol oynaya bilər. Xüsusilə tam buğda və az emal olunmuş çörək növləri bağırsaq fəaliyyətinin yaxşılaşmasına və maddələr mübadiləsinin tənzimlənməsinə kömək edir.
Mövzu ilə bağlı Vidnovsk Klinik Xəstəxanasının həkim-endokrinoloqu Mariya Kaloşina da fikirlərini bölüşüb. O bildirib ki, qırmızı balıqlar arasında ən faydalı növlər qızılbalıq və vəhşi qızılbalıqdır. Daha sonra siyahıda kijuç qızılbalığı gəlir ki, onda omeqa yağ turşularının miqdarı təxminən iki dəfə azdır. Yeni il süfrəsi üçün tövsiyə olunan növbəti növ isə keta qızılbalığıdır.
Həkim eyni zamanda xəbərdarlıq edib ki, balıqdan həddindən artıq istifadə etmək düzgün deyil. Onun sözlərinə görə, artıq duz orqanizmdə şişkinliyə səbəb ola və kalsiumun yuyulmasını sürətləndirə bilər. Bu səbəbdən balıq məhsullarının da normada və düzgün şəkildə istehlak olunması tövsiyə edilir.






