Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyində (AQTA) heyvan kəsimi fəaliyyəti ilə məşğul olan şəxslərlə görüş keçirilib. Görüşün keçirilməsində məqsəd heyvan kəsimi fəaliyyəti ilə məşğul olan şəxslərin heyvan kəsimi və ət satışı sahəsində həyata keçirilən tədbirlər barədə məlumatlandırılması, eləcə də bu sahədə qida təhlükəsizliyinə nəzarətin təkmilləşdirilməsi olub.
Foodinfo.az xəbər verir ki, görüşdə diqqətə çatdırılıb ki, Agentlik ölkədə heyvan kəsiminin müasir tələblərə uyğunlaşdırılması, müasir kəsim məntəqələrinin təşkil olunması və qanunsuz heyvan kəsimi fəaliyyətinin qarşısının alınması istiqamətində nəzarət tədbirlərini davam etdirir. Heyvan kəsimi fəaliyyəti ilə məşğul olan sahibkarlıq subyektləri də bu istiqamətdə öz fəaliyyətini təkmilləşdirməli və qida təhlükəsizliyi ilə bağlı qüvvədə olan bütün norma və tələblərə ciddi şəkildə əməl etməlidirlər.
Görüşdə Agentliyin sədr müavini Rəşad Mafusov heyvan kəsimi fəaliyyəti ilə məşğul olan şəxslərə əhalinin sağlam qida ilə təmin edilməsi istiqamətində görülən işlər barədə ətraflı məlumat verib. Xüsusilə qanunsuz heyvan kəsimi və ət satışı məsələsi üzərində dayanan sədr müavini bildirib ki, Agentlik bu sahədəki fəaliyyətini “Heyvan kəsimi fəaliyyətinin tənzimlənməsi haqqında” Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 2018-ci il 11 iyun tarixli Sərəncamı əsasında qurur. Həmin sərəncama uyğun olaraq, cari ilin avqust ayından etibarən Agentlik tərəfindən baytarlıq-sanitariya və sanitariya-gigiyena normalarına cavab verməyən yerlərdə, küçələrdə, yol kənarlarında heyvan kəsimi hallarının qarşısının alınması məqsədilə həm Bakı şəhərində, həm də respublikanın rayonlarında Daxili İşlər Nazirliyinin və rayon icra hakimiyyətlərinin nümayəndələri ilə birgə 500-ə yaxın heyvan kəsimi və ət satışı məntəqəsində reydlə keçirilib, reydlər zamanı 200-dən artıq baytarlıq-sanitariya ekspertizası aparılmayan heyvan kəsimi və ət satışı məntəqəsində qanunsuz metal konstruksiyalar sökülüb.
Sədr müavini bildirib ki, hazırda heyvan kəsimi və ət satışı fəaliyyəti ilə bağlı baytarlıq-sanitariya ekspertizası haqqında arayışların Avtomatlaşdırılmış Qida Təhlükəsizliyi İnformasiya Sistemi (AQTİS) tərəfindən elektron qaydada verilməsi istiqamətində işlər görülür. Bu da öz növbəsində heyvan kəsimi və ət satışı kəsimi fəaliyyəti ilə məşğul olan şəxslərə vaxta qənaət, operativ məlumat mübadiləsi, sürətli icranın təmin olunması, şəffaflıq və izlənmə mexanizminin formalaşdırılması və s. kimi geniş imkanlar yaradacaq.
Görüşdə o da vurğulanıb ki, “Sanitariya-epidemioloji salamatlıq haqqında” Azərbaycan Respublikası Qanununa uyğun olaraq, əhalinin sağlamlığının qorunması, yoluxucu və parazitar xəstəliklərin yayılmasına yol verilməməsi, zəhərlənmələrin qarşısının alınması məqsədilə obliqat qrupuna daxil olan işçilərinin işə qəbul olunmazdan əvvəl və işlədikləri müddət ərzində vaxtaşırı tibbi müayinədən keçmələri və tibbi arayışlarla təmin olunmaları zəruridir. Qeyd olunub ki, ət kəsimi yerlərində çalışanlar qida ilə birbaşa təmasda olan işçilərdir. Odur ki, heyvan kəsimi fəaliyyəti ilə məşğul olan şəxslər bu məsələni xüsusilə diqqətdə saxlamalıdırlar.
Tədbirdə, müşayiətedici sənədləri olmayan ət məhsullarının qadağan olduğu, qida təhlükəsizliyinin mal qonşuluğu, qida zənciri və digər prinsiplərinə əməl edilməsinin vacibliyi bir daha görüş iştirakçılarının diqqətinə çatdırılıb.
Görüşdə heyvan kəsimi fəaliyyəti ilə məşğul olan şəxslərin problemləri dinlənilib və onların həlli istiqamətində fikir mübadiləsi aparılıb.
[gallery ids="49940,49941"]