Tərləmə bədənimizin təbii və faydalı funksiyalarından biridir. Ancaq həddindən artıq tərləmə bizim üçün bezdirici ola bilər. 

Çox tərləyirsinizsə və ya hiperhidrozunuz varsa, duş qəbul edə və ya onunla mübarizə aparmaq üçün antiperspirant tətbiq edə bilərsiniz . 

Bəs siz qidalanmanıza da fikir vermisinizmi? Tərləməni azaldan qidalar varmı?

Foodinfo.az xəbər verir ki, vücudunuz yediyiniz yeməyi parçalamaq üçün çalışdıqca, əsas temperatur yüksəlir və bədəninizə özünü soyutmaq üçün tərləmə siqnalı verir. Əgər müntəzəm olaraq həzm prosesini çətinləşdirən qidalar (məsələn, ədviyyatlı qidalar) yeyirsinizsə, əvvəlkindən daha çox tərləyəcəyinizə əmin ola bilərsiniz.

Tərləməni azaltmaq üçün su içmək lazımdır. Nə qədər su içməli olduğunuz ətraf mühitinizdən, ümumi sağlamlığınızdan və fəaliyyət səviyyənizdən asılıdır. ABŞ Milli Elmlər, Mühəndislik və Tibb Akademiyalarına görə, mülayim iqlimdə yaşayan yetkinlər üçün adekvat gündəlik maye qəbulu:

Kişilər üçün gündə təxminən 15,5 stəkan (3,7 litr) maye

Qadınlar üçün gündə təxminən 11,5 stəkan (2,7 litr) maye

Tərkibində spirt və kofein olan içkilərdən uzaq durmağa çalışın. Hər iki maddə sinir sisteminizi stimullaşdırır, ürək dərəcəsini və qan təzyiqinizi müvəqqəti olaraq artırır, bədən istiliyinizi yüksəldir və tərləməyə səbəb olur.

Pəhrizinizə yüksək sulu meyvə və tərəvəzləri daxil etmək tərləməni azaltmağa kömək edəcəkdir. Tərləməni azaltmaq üçün bəzi şirəli meyvə və tərəvəzlər:

Alma

Üzüm

Qarpız

Portağal

Çiyələk

Ananas

Şaftalı

Kərəviz

Badımcan

Qırmızı kələm

Bolqar bibəri

İspanaq

Kahı

Xiyar

Kalsium bədən istiliyini tənzimləyən və tərləmənin qarşısını alan başqa bir mineraldır. Gündəlik kalsiumunuzu almaqda çətinlik çəkirsinizsə, səhər yeməyinizə az yağlı süd əlavə edin, yumurtalarınıza pendir əlavə edin və ya pəhrizinizə qatıq əlavə edin.

Çox yağlı qidaların həzm olunması daha uzun vaxt tələb edir və sonradan tərləməyinizə səbəb olur. Süd seçimlərinizin az yağlı və ya yağsız olduğundan əmin olun.

Zeytun yağı antioksidantlarla zəngindir, maddələr mübadiləsini və həzmi gücləndirir, bədən istiliyinin və tərləmə səviyyəsinin artmasının qarşısını alır.

Yemək bişirərkən və salat sosu üçün zeytun yağı istifadə etməyə çalışın.

İşlənmiş qidaları həzm etmək daha çətindir və bədəninizin onları parçalamaq üçün daha çox işləməsinə səbəb olur, nəticədə bədən istiliyi və tərləmə yüksəlir. Digər tərəfdən, liflə zəngin və az yağlı qidalar tez həzm olunur. İşlənmiş taxıllar əvəzinə tam taxılları seçin.

Maqnezium maddələr mübadiləsini artırır, həzmi yaxşılaşdırır və immunitet sistemini gücləndirir. Bundan əlavə, həddindən artıq tərləmə maqnezium çatışmazlığına səbəb ola bilər.

Maqneziumla zəngin qidalara aşağıdakılar daxildir:

Balqabaq toxumu

Keş qozu

Tünd şokolad

Zərdab proteini

Populyar fitnes əlavəsi olan zərdab zülalının tərkibində L-qlutamin və triptofan var ki, bu da sizi tərlədə biləcək qıcıqlanmalara qarşı mübarizə aparmaq üçün təbii olaraq sinir sisteminizi sakitləşdirir. Zərdab həm də qan şəkərinizi və həzm sisteminizi tənzimləyir və həddindən artıq tərləmənizi azaldır.

B vitaminləri bədəninizi rahat saxlayan mühüm metabolik funksiyaları yerinə yetirir. Əsas B vitaminlərinin çatışmazlığı bədəninizin daha çox işləməsinə və daha çox tərləməsinə səbəb olur.

Yaşıl çay sedativ təsiri ilə tanınır, sinir sistemini sakitləşdirir və tərləmənin qarşısını alır. Odur ki, əsəbləri pozan mühazirədən əvvəl tərləmənin qarşısını almaq üçün bir az yaşıl çay için.

Həm adi sirkə, həm də alma sirkəsi bədəndən toksinləri çıxarmağa kömək edir. Gündə üç dəfə və yeməkdən yarım saat əvvəl iki xörək qaşığı təbii sirkə ilə bir çay qaşığı alma sirkəsi qarışığını qəbul etmək tərləmə probleminizi həll etməyə kömək edə bilər.

Başqa bir həll yolu hər gün bir stəkan təzə pomidor suyu içməkdir. Pomidorun tərkibindəki antioksidantlar adətən tərləmə ilə bədəndən xaric edilən bir çox toksinləri xaric edir.