Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) "qara siyahı" reytinqini tərtib edib. Foodinfo.az medicina.az-a istinadən bildirir ki, hər kəsə mağazaya gedərkən bu qara siyahını xatırlamağı tövsiyə edir. Kolbasa və hisə verilmiş ət Kolbasa, sosislər, hisə verilmiş ətlər və s. bu kimi məhsulların hamısında mənşəyi məlum olmayan heyvani yağ və ya (daha da pis) işlənmiş bitki yağları var. Bu, yalnız artıq çəki və piylənmə deyil, bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini də artırır. Başqa bir məqam. Kolbasa və bu qəbildən olan qidaların hazırlanması üçün istifadə müddəti ötmüş məhsullar istifadə olunur, bu da beş qat daha ziyanlıdır deməkdir. Emal zamanı maye tüstü, ümumiyyətlə insan orqanizminə uyğun olmayan boyalar, dadlandırıcı və kimyəvi maddələrdən istifadə olunur. Bu səbəbdən, 2015-ci ildə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) kolbasa və kolbasa məhsullarını orqanizmə zərər dərəcəsinə görə kimyəvi asbest və tütünə bərabərləşdirib. Qızartma ət Bişmiş qabığı iştahaaçan görünür. Ancaq əslində bu qlikasiyanın (CNG) son məhsuludur. CNG molekulları nədir? Mümkün qədər aydın dillə izah etsək, CNG həll olması çətin və parçalanmaya davamlı molekullardır (təbii olaraq xaric oluna bilməz), ancaq kimyəvi cəhətdən aktivdir: qan damarlarının daxili divarlarına yığılır və bədəndə bir çox iltihab prosesinə təkan verir. Nəticədə, ürək-damar xəstəliklərinin (infarkt və insult da daxil olmaqla) inkişafına, səhhətin zəifləməsinə, başgicəllənməyə və orqanizmin vaxtından əvvəl qocalmasına səbəb olan damarlar zədələnir. Tortlar və muzlu kekslər Tortlar və çörəklər piylənməyə sürükləyən ən sürətli karbohidratlardır. Mədəaltı vəzdə qeyri-kafi bir insulin reaksiyasına səbəb olur; qanda qlükoza səviyyəsinin kəskin artmasına, sonra dərhal kəskin düşməsinə səbəb olur. Belə "yelləncəklər" kilo almağa təsir eləməsə də, hiperinsulinemiya və insulinə müqavimət mexanizmlərini işə salır - bu şəkərli diabet, ürək-damar xəstəlikləri və hüceyrələrin və toxumaların sürətli qocalması ilə müşayiət olunur. Eyni zamanda, şirin tortlarda faydalı maddələr, vitaminlər və minerallar yoxdur. Milksheyklər Hələ uşaqlıqdan mədəaltı vəzi üçün ən ağır bir zərbə. Bu qədər miqdarda şəkər və yağ emal etmək üçün orqanizmin çox miqdarda insulin ayırması lazımdır. Bu da xüsusilə uşaq orqanizmi üçün təhlükəlidir. Pivə Bir çox insan aşağı dozalı pivənin təhlükəli olmadığını düşünür. Nahaq yerə. Birincisi, pivə qaçılmaz şəkildə bel və qarına yatırılan boş kaloridir. İkincisi, pivə, digər spirtlər kimi, mədə-bağırsaq və selikli qişasına zərərli təsir göstərir. Yəni qastrit, insult və ya infarkt keçirmək riskləri artır. Üçüncüsü, köpüklü içki tərkibindəki maya bağırsağın bakterial florasını dəyişdirir - bunlar həzm problemidir və orqanizmin vaxtından əvvəl qocalmasıdır. Pivə kişilər üçün xüsusilə zərərlidir: Zəngin olduğu fitoestrogenlər, endokrin pozğunluqlarına, potensialın və libidonun azalmasına səbəb olan testosteron istehsalını maneə törədir, eyni zamanda qarın böyüyür. Yarımfabrikatlar Hazır və yarı hazırlanmış dondurulmuş yemək həyatımızı asanlaşdırmaq üçün hazırlanmışdır. Ancaq hər hansı bir yarımfabrikat, genetik olaraq dəyişdirilmiş soya, duz, həmçinin zərərli kimyəvi tərkibi olan stabilizatorlar və ləzzət artırıcı maddələrdir. Eyni zamanda yarı bitmiş məhsullarda faydalı maddələr yoxdur (dondrulma səbəbindən). Absinte Yovşan, şüyüd və şirin cirədən hazırlanan içki tərkibində thujone adlı zəhərli bir kimyəvi maddə var. İnsan bədəni üçün zəhərlidir və psixotrop təsir göstərir: asılılıq yaradır və halüsinogenə yaxın bir vəziyyətdir. Tədqiqatlara görə, absinte intihar meyllərinin, təcavüzkarlığın və hətta epilepsiyanın inkişafına kömək edir.