Xiyar turşusu evdə hazırlanması asan və dadlı qəlyanaltı növüdür. 

Foodinfo.az xiyar turşusunun reseptini təqdim edir:

Tərkibi

- 1 kq kiçik ölçülü təzə xiyar

- 1 baş sarımsaq (dişlərə ayrılmış)

- 1-2 dəstə təzə şüyüd

- 2 yemək qaşığı iri dənəli duz

- 1 stəkan sirkə (alma və ya üzüm sirkəsi)

- 2 yemək qaşığı şəkər

- 4 stəkan su

- 1 çay qaşığı qara istiot dənələri (istəyə bağlı)

- 1 çay qaşığı dəfnə yarpağı (istəyə bağlı)

- 1 çay qaşığı xardal dənələri (istəyə bağlı)

Hazırlanma Qaydası

1. Xiyarları yaxşıca yuyun və uclarını kəsin. Əgər böyük xiyarlar istifadə edirsinizsə, onları ortadan ikiyə bölə bilərsiniz.

2. Böyük bir qazana su, duz, şəkər və sirkəni əlavə edib qaynadın. Duz və şəkər tam həll olunduqdan sonra qazı söndürüb soyumağa buraxın.

3. Xiyarları sterilizə olunmuş bankalara düzün. Aralarına sarımsaq dişləri, şüyüd, istiot dənələri və istəyə bağlı olaraq dəfnə yarpağı və xardal dənələri əlavə edin.

4. Hazırladığınız şorabanı bankalara elə tökün ki, xiyarların hamısı tam örtülsün.

5. Bankaların qapaqlarını möhkəm bağlayın. Bankaları soyumağa buraxın.

6. Xiyar turşularını sərin və qaranlıq bir yerdə saxlayın. Təxminən 1 həftədən sonra turşu istifadəyə hazır olacaq, lakin daha uzun müddət saxlamaq istəyirsinizsə, 2-3 həftə gözləmək daha yaxşıdır.

Xiyar turşusunun dadı bankaların saxlanma müddətindən asılı olaraq dəyişə bilər. Nə qədər çox saxlanarsa, turşular bir o qədər daha turş və dadlı olacaq.

Hazırladığınız turşunu soyuducuda saxlayaraq təravətini uzun müddət qoruya bilərsiniz.

Bu üsulla hazırladığınız ev turşusu təbii və konservantsız olur, eyni zamanda zövqə görə fərqli ədviyyatlar əlavə edərək dadını dəyişdirmək mümkündür.