Yaş qoz təbiətin bizə bəxş etdiyi qida xəzinələrindən biridir. Hər il payız mövsümündə toplanan yaş qoz sağlamlıq üçün olduqca faydalı maddələrlə zəngindir. Qozun yaş halında, yəni tam yetişməmiş vaxtında istifadəsi həm qida dəyərini qoruyur, həm də təravətli dadı ilə sevilir.

Foodinfo.az yaş qozun faydalarını təqdim edir:

1. Yaş qoz antioksidantlarla zəngindir. Antioksidantlar bədən hüceyrələrini zədələnmədən qoruyur və iltihab əleyhinə təsir göstərir. Bu, yaşlanma prosesini yavaşladır və bir çox xroniki xəstəliklərin qarşısını alır.

 2. Tərkibində yüksək miqdarda Omeqa-3 və Omeqa-6 yağ turşuları olan yaş qoz ürək sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Bu sağlam yağlar qanda xolesterolu tənzimləyir və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.

3. O, beyin funksiyalarını dəstəkləyən bir çox qida maddəsi ehtiva edir. E vitamini və Omeqa-3 yağ turşuları beyin hüceyrələrinin yenilənməsinə və yaddaşın güclənməsinə kömək edir.

4. Yaş qoz vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngin olduğu üçün immunitet sistemini gücləndirir və bədəni infeksiyalardan qoruyur.

5. Kalsium, maqnezium və fosfor kimi minerallarla zəngindir. Bu minerallar sümüklərin möhkəmlənməsinə və sağlamlığının qorunmasına kömək edir.