Zülal və kalsiumla zəngin məhsul olan kəsmik gündəlik qida rasionunda ən faydalı məhsullardan biri hesab olunur. Bununla belə, onun istifadəsinin sağlamlığa zərər verə biləcəyi vəziyyətlər var.

Foodinfo.az xəbər verir ki, kəsmiyin düzgün istifadəsi bu problemlərdən uzaq qalmağa sizə kömək edəcək.

Bəzi böyrək xəstəlikləri üçün həkimlər protein və kalsium qəbulunu məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər. Kəsmik, bu maddələrin zəngin mənbəyi olmaqla, böyrəklərə yükü artıra və xəstənin vəziyyətini ağırlaşdıra bilər.

Kəsmikin tərkibində bəzi madddələr var ki, orqanizmdə sidik turşusuna çevrilir. Nəticədə böyrək daşlarının əmələ gəlməsi tendensiyasını sürətləndirə bilər.  

Kəsmik tez-tez pəhriz məhsulu kimi tövsiyə edilsə də, onun yüksək kalorili olması piylənmədən əziyyət çəkən və ya arıqlamağa çalışan insanlar üçün problem yarada bilər.

Bu xüsusilə yağlı kəsmik sortlarına aiddir. Belə hallarda, az yağlı variantları seçmək lazımdır.

Qastrit, mədə və onikibarmaq bağırsaq xorası, həmçinin mədə şirəsinin yüksək turşuluğu olanlar kəsmikdən ehtiyatla istifadə etməlidirlər.

ÇÜnki bu qida turşu mühiti simptomları artıra və narahatlığa səbəb ola bilər.

Fərid