Sağlam qidalanma, sümük əriməsinin önlənməsinə və idarə olunmasına köməkçi ola bilər. Osteoporoz, sümüklərin zəif və kövrək hala gəlməsinə səbəb olur. Osteoporozla əlaqəli qırıqlar ən çox omba, əl biləyi və ya onurğada müşahidə olunur. Deyerler.org Hər canlı toxumasında olduğu kimi, sümüklər də qidalara ehtiyaclıdır. Osteoporozun həm idarə olunmasında həm də önlənməsində əsas komponent yaxşı bəslənmədir. Araşdırmalar daha çox tərəvəz və meyvə yeməyin sümük sağlamlığını yaxşılaşdırdığını göstərir. Tərəvəz və meyvələrin qida məzmunu ümumiyyətlə kalori və yağ baxımından aşağıdır və lif, vitamin və mineral baxımından yüksək göstəriciyə malikdir. Bundan əlavə, osteoporoz daxil olmaqla müxtəlif xəstəliklərə qarşı qorunmağa köməkçi ola biləcək fito-kimyəvi maddələr ehtiva edir. Hər gün dörd və ya daha çox boşqab tərəvəz və üç boşqab meyvə yeyin. Meyvə və tərəvəzlər mükəmməl maqnezium, kalium və C, K və A vitaminləri mənbəyidir. Bunları sümük sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır. Bundan əlavə gündəlik dənli qidalar yeyin. Mümkünsə kəpəkli dənli qidalar seçin, çünki kəpəkli dənli qidalar, maqnezium və lif ehtiva edir. Zülal, sümük sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir. Çünki sümük toxumasının təməl bir komponentidir və sümüyün qorunmasında rol oynayır. Ən yaxşı variantlar, paxla və fındıq kimi bitki zülallarının yanında balıq və yağsız ətlərdir. Bitki zülalları, sümüyün qorunmasına köməkçi olan bitki mürəkkəbləri baxımından zəngindir. Süd və sadə qatıq kimi süd məhsulları, bir başqa yaxşı zülal qaynağıdır və eyni zamanda sümük sağlamlığına fayda təmin edən kalsium təmin edir. Zülal gündəlik cəmi kalorinin 25% ilə 35%-ni yaradır. Bədəninizin düz işləməsi üçün pəhrizdə bir az yağa ehtiyacınız vardır. Ən yaxşı variantlar, zeytun yağında olanlar kimi təkli doymamış yağlardır.