Gül kələm ən sağlam tərəvəzlərdən biri hesab olunur. Çox vaxt kiçik uşaqlara və onların fiquruna baxanlara təklif olunur. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Elena Solomatina 50 ildən sonra gül kələm yeməyin niyə xüsusilə vacib olduğunu izah edib.

Tərkibində çoxlu vitaminlər, antioksidanlar və lif var. Üstəlik, gül kələmi ağ kələmdən daha asan həzm olunur. Bağırsaq mikrobiomunu yaxşılaşdırır, xolesterin və şəkər səviyyəsini aşağı salır və ağır metalları çıxarır. Tərkibindəki xolin hüceyrə membranlarını qoruyur və koqnitiv funksiyaları dəstəkləyir.

"Gül kələm, brokoli kimi, xərçəngin inkişafının qarşısını alan xərçəng əleyhinə komponent olan sulforafanı ehtiva edir. O, hormonal səviyyələrə təsir etdiyi üçün qadın reproduktiv sisteminin xərçənginin inkişaf riskini azaldır", - diyetoloq bildirib.

Bununla belə, bəzi məhdudiyyətlər var. Qalxanabənzər vəzi xəstəliyi olan insanlar gül kələm yeməkdən çəkinməlidirlər, çünki o, hormonları blok edə bilər. Həmçinin, bəzi insanlarda bu tərəvəzə qarşı dözümsüzlük ola bilər.

Gül kələmi asanlıqla həzm olunur və mədəni qıcıqlandırmır. Xüsusilə yaşlı insanlar üçün vacib olan qəbizliyin qarşısını alır. Bu tərəvəzin müntəzəm istifadəsi xərçəng riskini azalda bilər.

Bundan əlavə, gül kələm çəki idarə etməyə kömək edir. Yaşlandıqca maddələr mübadiləsimiz yavaşlayır və bu yüksək lifli qida sağlam olmağımıza kömək edir.