Çikaqodakı Rush Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, hər gün popkorn yemək beyin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, tədqiqat Neurology jurnalında dərc olunub.
Müəlliflər orta yaşı 75 olan 3,3 min yetkin şəxsin məlumatlarını təhlil ediblər. İştirakçılarda demans yox idi. Hər üç ildən bir onlardan nə qədər bütöv taxıl yedikləri soruşulub və idrak və yaddaş testlərindən keçmələri istənilib.
Gündə üç və ya daha çox porsiya tam taxıl yeyən könüllülərin, demək olar ki, heç yeməyənlərlə müqayisədə idrak skorlarında daha az azalma yaşadıqlarını aşkar etdilər. Alimlər tam taxıl məhsulları kimi yüngül duzlu popkorn, quinoa və dənli bitkiləri daxil etdilər.
Mütəxəssislər tam taxıl yeməyin niyə demans riskini azaltdığını dəqiq bilmirlər. Bununla belə, onlar bu cür qidaların qan şəkərini tənzimləməyə və bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək etdiyini təklif etdilər.
Nurlan