Dəfnə yarpağı evdar qadınları arasında ən məşhur ədviyyatlardan biridir. Dəfnə yarpaqlarından təkrar istifadə etməyin mənası yoxdur. Onlar ilk istifadə zamanı bütün ətir və yağlardan məhrum edəcək. Həmçinin, optimal ləzzət üçün bir neçə ay ərzində qurudulmuş dəfnə yarpaqlarını və satın alındıqdan sonra üç həftə ərzində təzə dəfnə yarpaqlarını istifadə edin. Uzunmüddətli saxlama zamanı ədviyyat, əlbəttə ki, pisləşməyəcək, lakin dadını itirəcək.

Dəfnə yarpaqlarının tərkibinə bütirik, qarışqa, sirkə, laurik və kaproik daxil olmaqla əvəzolunmaz turşular daxildir. Bütün bu üzvi turşular təbii antioksidantlardır. Bədəndəki antioksidantlar qocalma prosesini və bədənin vaxtından əvvəl qocalmasına səbəb olan oksidləşdirici reaksiyaları ləngitməyə kömək edir. Qida turşuları antioksidan xüsusiyyətlərinə görə antiinflamatuar, qızdırmasalıcı xüsusiyyətlərə malikdir və bəziləri hətta qanın laxtalanmasını azalda bilir.

Dəfnə yarpağının həlimi sinir həyəcanı və yuxu pozğunluğu üçün istifadə olunur. Maqnezium və B vitaminlərinin bolluğu sinir sistemini sakitləşdirməyə kömək edir. Bu effekti əldə etmək üçün onunla vanna qəbul etmək və ya aromaterapiya kimi istifadə etmək də tövsiyə olunur.

Digər şeylər arasında həlim həzmi yaxşılaşdıra və bağırsaq kolikasını rahatlaşdıra bilər. Dəfnə yarpaqlarının tərkibindəki turşular maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, bu da lazımi fermentlərin əmələ gəlməsini artırmağa kömək edir.

Leyla