
Çayın altı əsas növü var: qara, yaşıl, ağ, oolong, pu-erh və matcha. Onlardan ən faydalısı qara və yaşıl çaylar, eləcə də oolonqlardır. Foodinfo.az xəbər verir ki, bunu dietoloq Olqa Romaşina bildirib.
Çayların əksəriyyəti Latın adı Camellia Sinesis olan bir növ bitkidən hazırlanır. Çeşidlər arasındakı fərq yarpaq toplama müddətində və sonrakı emal üsulundadır. Həkim qeyd edib ki, çayın faydaları haqqında deyiləcək çox şey var, amma ən faydalılarını ayırd etsək, onlar qara, yaşıl və oolong olacaq. Qara çayın tərkibində kofein olduğu üçün o, canlandırır və diqqəti cəmləşdirməyə kömək edir, ftor və polifenollar sayəsində dişləri çürümədən qoruyur və ağız boşluğuna antibakterial təsir göstərir.
“Bundan əlavə, qara çayın tərkibində teaflavinlər və thearubiginlər kimi antioksidantlar var ki, bu da diabet və bəzi xərçəng növlərinin riskini azaltmağa kömək edə bilər. Baxmayaraq ki, bu təsirləri təsdiqləmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var”, - deyə həkim URA.ru- ya müsahibəsində izah edib.
Yaşıl çaylar arıqlamaq istəyənlər üçün ən uyğundur. Tərkibində maddələr mübadiləsini sürətləndirən və yağ yandırmağa kömək edən katexinlər var. Bundan əlavə, tərkibində oksidləşdirici stressi yatıran bir çox antioksidan var.
Oolongs həm qara, həm də yaşıl çayların xüsusiyyətlərini özündə birləşdirən unikal çeşiddir. Bu çaylar həzm proseslərini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra, maddələr mübadiləsini aktivləşdirə və sağlam çəki saxlamağa kömək edə bilər. Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, istənilən növ çay həddindən artıq istehlak edildikdə orqanizmə zərər verə bilər, deyə həkim xəbərdarlıq edib. Ən çox görülən yan təsirlərə yuxusuzluq, hipertansif reaksiyalar və mədə pozğunluğu daxildir. Bu baxımdan, bu içkinin istehlakında ağlabatan məhdudiyyət çox uyğun olardı. Həm də nəzərə almaq lazımdır ki, çay paketlərində adətən boş yarpaq çayı ilə müqayisədə əhəmiyyətli dərəcədə daha az faydalı komponent var.